• BIST 9113.57
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Muğla 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

CHP Marmaris İlçe Örgütü'nün kadın temsilcileri siyasette daha aktif rol almaya kararlı olduklarını dile getirdi

CHP Marmaris İlçe Örgütünün kadın temsilcileri siyasette daha aktif rol almaya kararlı olduklarını dile getirdi
CHP Marmaris İlçe Örgütü Kadın Kolları Başkanlığı, “5 Aralık Kadın Hakları Günü” ve “Türkiye'de Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 80. Yıldönümü” dolayısıyla bir kahvaltı düzenledi. Kahvaltıda konuşan İlçe Kadın Kolları Başkanı Canan Adalıo

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Marmaris Kadın Kolları'nın, Uzunyalı'daki 'Portofino' isimli restoranda düzenlediği kahvaltıya, kadın kolları üyelerinin yanı sıra partinin Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, İlçe Başkanı Mehmet Oktay, Marmaris Belediyesi Meclis Üyesi Arzu Girginç de katıldı. Kadın Kolları Başkanı Adalıoğlu, günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmada, hayatın her alanında 9olduğu gibi siyasette de daha aktif rol almaya kararlı olduklarını ifade etti. Adalıoğlu, şunları söyledi:

“1930 yılında yerel,1934 yılında genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı birçok ülkeden önce Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınına verilmiştir.

Birçok Avrupa ülkesinden önce kazanılan seçme ve seçilme hakkını kadınlar layıkıyla kullanmamış olup geleneksel ataerkil toplum kurallarına uyarak özellikle siyasi yaşamda etkin rol almamışlardır.  Oysa Atamızın önderliğinde kadınlara verilen bu hak, kadınlar için; vatandaş konumuna geçtiğini, toplumda erkekle eşit statüde kabul edildiğini, Türk kadının toplumdaki rolünün, konumunun ve çağdaşlaşmasının dönüm noktasıdır. Türk kadınına tanınan bu hak Türkiye Cumhuriyetinin çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının bir göstergesidir.

ARZU EDİLEN

NOKTADA DEĞİLİZ

Ne yazık ki seçme ve seçilme hakkını erkekle eşit biçimde dünyada en erken elde eden Türk kadınının hiçbir hukuki engel olmamasına karşın siyasi karar organlarındaki temsil düzeyi 80 yıl sonra bile arzu edilen noktada değildir. Kadın, bir milletin yaşayan bir toplumun temel öğesidir. Bir toplum aynı amaca kadını ve erkeği ile birlikte yürümez ise yükselip uygarlaşmasının teknik ve bilimsel olarak imkanı yoktur.

ÖZNE OLMAYA KARARLIYIZ

Bu nedenle biz kadınlar, Atamızın bizlere kazandırdığı seçme ve seçilme hakkının değerinin bilincindeyiz. Hayatın her alanında daha aktif rol üstlenmeye siyasette daha çok rol almaya, bu doğrultuda gerekli tüm adımları atmaya, eşit katılım-eşit temsil mücadelemizi sürdürmeye, bu konuda hiçbir taviz vermemeye ve siyasetin nesnesi değil öznesi olmaya kararlıyız. Rahat uyu Atam”

Milletvekili Nurettin Demir de Ulu Önder Atatürk'ün girişimiyle birçok hakka sahip olduğunu, ancak günümüzde kadın haklarının ihlal edildiğini savundu. Türkiye'deki 536 Milletvekilinden 77'sinin, 25 Bakan, Bakan yardımcıları ve müsteşarlarından ise sadece  1'er tanesinin  kadın olduğuna dikkat çeken Nurettin Demir, “Demek ki, Türk kadını 80 yıldır hak ettiği noktaya gelememiştir” dedi. Ak Parti Hükümeti döneminde kadın haklarının gerilediğini öne süren Demir şöyle konuştu:

“KADINLAR BASKI ALTINA ALINIYOR”

“Bugün Türk kadınının elde ettiği haklar dahi yok sayılarak, Türk kadını daha da geri plana itilmeye çalışılmaktadır. Kadınların siyasete atılması baba, erkek kardeş, akraba veya eş tarafından engellenmekte, oy kullanırken kendi iradesi, aile baskısı neticesinde ipotek altına alınmaktadır. Bunun yanında kadınlara yönelik birçok insan hakkı ihlalleri söz konusu olmaktadır. Kadınlar baskı altına alınıyor, her gün günde 4 kadın erkekler tarafından öldürülüyor. Kızlarımızın eğitim almaları engelleniyor. Kadınların iş yaşamında, sosyal yaşamda yer almaları yönünde psikolojik ve fiziksel baskılar uygulanıyor. Kadını eve kapatma programları hayatın her alanında hayata geçiriliyor, kadın sadece doğurma makinesi olarak görülüyor. Mevcut iktidar kadın-erkek eşit değildir diyerek, kadınları yok sayıyor.

İnanıyorum ki; tüm bu baskılara karşı Cumhuriyet kadınları boyun eğmeyecek, eşitlik temelinde kendisine verilen hak ve özgürlüklerine sahip çıkacaktır. Kadınlarımızın Atatürk'ün de öngördüğü üzere çağdaş yaşam standartlarına kavuşturulmaları, eğitimde, iş yaşamında, sosyal yaşamda ve siyasette insan haklarında eşit olarak yararlanmaları için gerekli düzenlemelerin yapılması hepimizin ortak sorumluluğudur.  Türk kadınının aile yaşamında, eğitimde, sanatta, sporda, iş dünyasında, sosyal yaşamda ve ekonomide olduğu gibi, siyasette de hak ettikleri yere geleceklerine olan sonsuz inancımla, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80. yıldönümünü kutluyor; tüm Cumhuriyet kadınlarına saygılarımı sunuyorum.”

“TARHAN, BÖLÜCÜ NOKTASINA DÜŞER”

Nurettin Demir, bir basın mensubunun, CHP'den ayrılarak Anadolu Partisi'ni kuran  Emine Ülker Tarhan hakkındaki sorusunu yanıtlarken ise “Kendisi sevdiğim, saydığım bir arkadaşımdır. Başarılı olmasını isterim. Ancak, yüzde 10 barajının olduğu bir yerde istemeyerek de olsa bölücü olma noktasına düşer” ifadelerini kullandı.  Etkinlik sonunda katılımcılar günün hatırasına fotoğraf çektirdi.

                              (Ender TÜRKKAN)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • BAŞKAN OKTAY'DAN İTFAİYEYE ZİYARET28 Eylül 2022 Çarşamba 13:43
  • Başkan Gürün Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’ni İnceledi27 Eylül 2022 Salı 15:13
  • ÇOCUK PARKINA ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ27 Eylül 2022 Salı 14:55
  • HALK MASASI VATANDAŞLA BELEDİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDU27 Eylül 2022 Salı 14:48
  • Büyükşehir’le Bisiklet Yol Ağı Genişliyor18 Ağustos 2022 Perşembe 12:47
  • Büyükşehirden Fidan ve Tohum Desteği18 Ağustos 2022 Perşembe 12:40
  • Fethiye Belediyesi Deprem Tatbikatı Yaptı18 Ağustos 2022 Perşembe 12:33
  • BAŞKANLA PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU18 Ağustos 2022 Perşembe 12:30
  • ZABITALAR DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRMIYOR18 Ağustos 2022 Perşembe 12:27
  • MARMARİS’TE YÜZLER GÜLÜYOR06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141