• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş'ten Yerel Basına Destek

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüşten Yerel Basına Destek
CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na gönderdiği soru önergesiyle yerel gazeteleri çok zor durumda bırakan kamu ihale mevzuatını gündeme getirdi.

Yerel gazetelerin çok acil çözüm bekleyen ilan sorunlarını gündeme alan GÜMÜŞ, kamu ihale mevzuatında gidilen esnekliğin eski haline dönüştürülerek gazete ilanlarının zorunlu kılınması gerektiğini belirtti. İhale ilanları, yerel gazeteler için önemli bir gelir kaynağı oluyordu.

 

HALUK AHMET GÜMÜŞ BALIKESİR’DE KAR AFETZEDELERİNİ ZİYARETİNDEN DÖNÜŞÜNDE GEÇİRDİĞİ KAZA SONRASI SİYASİ ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

 

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ Balıkesir’de kar afetinden zarar gören köyleri ziyaretinden sonra dönüş yolunda kendi aracına arkadan çarpan araçlar nedeniyle yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Hızlı bir iyileşme süreci geçiren GÜMÜŞ, kırıkların kimilerine operasyon yapılması ve kimilerinin de kendiliğinden kaynama için dinlendirilmesi için ev istirahati ve fizik tedavi sürecine girdi. Gerekli ilaç desteğini alarak TBMM’de Yüce Divan oylamasına katılan GÜMÜŞ, gece 02.30’a kadar süren oylamaların tümüne katıldı. GÜMÜŞ: “Ülkemiz açısından çok kritik bir süreçte oy veremeseydim vicdanen rahatsız olurdum” dedi. Kaza sonrası iyileşme sürecinin 1 ay alacağını ancak bu süreçte siyasi çalışmalarına devam edeceğini ifade eden GÜMÜŞ, saha çalışmalarına ise tahminen 1 ay sonra başlayacağını belirtti. İlk iş olarak yerel gazetelerin sorunları için çalışmalara başladı.

 

“AKP, YERELDEN GELDİ AMA GELDİĞİ YERİ UNUTTU”

 

AKP’nin iktidara geldiği süreci hatırlatan GÜMÜŞ şunları kaydetti: “Adalet ve Kalkınma Partisi, kuruluş ve hemen sonrasında iktidara geliş sürecinde yerel gazetelerden ciddi destek almıştı. Merkez yayın organlarında çok fazla yer bulamasa da yerel basını iyi şekilde kullanmış ve iktidar olmuştu. Şimdi nereden geldiğini unuturcasına yerel basını güçsüzleştirmek istiyor. Yerel basının önemli gelir kaynağı olan ihale ilanlarını zorunlu olmaktan çıkarmak yerel gazeteleri güçsüzleştirmek hatta pek çoğunu ortadan kaldırmak demek.”

 

“KAMU İHALELERİNDEN HERKESİN HABERİ OLACAK Kİ DEVLET ZARARA UĞRAMASIN”

 

Özellikle son yıllarda ciddi maddi zorluklar yaşayan yerel gazetelerin bu zorluklarının başlıca nedeninin kamu ihale mevzuatında yapılan değişikliklerle gazete ilanları zorunluluklarının esnetilmesinden kaynaklandığını belirten GÜMÜŞ, birçok kamu kurumunun, ihalelerini sadece internet sitelerinden duyurur hale geldiğini hatırlattı. İlçe bazında yapılan pek çok ihalelerin o ilçenin yerel gazetesinde yayınlanmasının ihalenin başarılı geçmesi için de gerekli olduğunu belirten GÜMÜŞ, yerel gazete ilanlarının devletin zarara uğratılmasının önlenmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti. Kamu ihalelerinde ihaleye başvuru yapacak olası tüm katılımcıların haberdar edilebilmesi için yerel gazetelerde ilanın şart olması gerektiğini ekledi.

 

GÜMÜŞ, İLAN ZORUNLULUĞU KALDIRILIRKEN, YEREL GAZETELERE HALA İLAN ALABİLME ŞARTLARI KOŞULUYOR OLMASINI ELEŞTİRDİ.

 

Kamu ihale mevzuatında ihale ilanlarının zorunlu olmamasına rağmen, gazetelere ihale ilanı alabilme koşulları belirlendiğini hatırlatan GÜMÜŞ, şunları belirtti: “Hem ilan vermeyi zorunlu olmaktan çıkardılar hem de ilan alabilmek için gazetelere şartlar koşuyorlar. Yerel gazetelerin, ilan alabilme şartlarını yerine getirmek için illerde en az 7, ilçelerde en az 5 kişi istihdam etmesi gerekiyor. İlan alabilmek için bu şartları yerine getiren yerel gazeteler şimdi ilan gelirlerinin düşmesi ile zorlanıyor. Bu alan tamamen çalışılamaz hale gelirse kim bilir kaç kişi işinden olacak. Maddi nedenlerle kapanan gazeteler ya da ilan alabilme şartlarından dolayı zorlandığı için ilan gelirinden vazgeçen gazetelerde çalışan onca kişi işsiz kalacak. Bu konu çok önemlidir.”

 

GÜMÜŞ soru önergesi ile şu soruları sordu: Kamu ihalelerinden tüm olası başvuru sahiplerinin haberdar olabilmesi için gazetelerde yayınlanması gerekmez mi? Kamu kurumları belli bir ücretle verdikleri yerel gazete ilanları ile daha fazla başvuru sağlayarak, ihale başvuru ücretleri aracılığıyla ciddi bir gelir elde etmekte iken, niçin bu uygulamadan vazgeçilmiştir? Yerel gazetelerin en önemli gelir kaynaklarından biri olan ihale ilanları zorunlu olmaktan çıkarılırken bu gazetelerimizin durumları gözetilmiş midir? Bir taraftan ilan alabilmek için yerel basından pek çok koşul sahibi olması beklenirken, diğer taraftan ilanların zorunlu olmaktan çıkarılması bir çelişki değil midir? Kamu İhale Kanunu’ndaki esnekliğin ortadan kaldırılarak yeniden ilanların zorunlu hale getirilmesi gibi bir çalışmanız olacak mıdır? Yerel gazetelerin, ilan alabilme şartlarını yerine getirmek için illerde en az 7, ilçelerde en az 5 kişi istihdam etmesi gerekmektedir. İlan şartlarını yerine getirirken ilan zorunluluğunun kaldırılmasından ötürü ilan gelirleri düşen yerel gazetelerin kapanması veya ilan şartlarını yerine getiremez hale gelmesi durumunda kaç kişinin işsiz kalması beklenmektedir? Türkiye genelinde ilan şartlarını sağlayan toplam yerel gazete sayısı nedir ve kaç kişi istihdam edilmektedir?
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141