• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

ÇEYİZ VE KEFEN PARAMIZA DOKUNMAYIN

ÇEYİZ VE KEFEN PARAMIZA DOKUNMAYIN
Harbiş Muğla Temsilcisi Musa Yorgancı; ''Emekçinin çalışma hayatına son verip ömrünun kalan kısmında Çocuğunun eğitim yada çeyiz parası olarak düşündüğü kalanın ise cenazesinin ortada kalmaması için ayırdığı kefen parasına dokunmayın'' dedi.
Harbiş Muğla Temsilcisi Musa Yorgancı; ''Emekçinin  çalışma hayatına son verip ömrünun kalan kısmında Çocuğunun eğitim yada çeyiz parası olarak düşündüğü kalanın ise cenazesinin ortada kalmaması için ayırdığı kefen  parasına dokunmayın'' dedi.                                                      
 
 -Kıdem Tazminatıyla İlgili Hesaplardan Vazgeçilmelidir!
Ülkemizde işçi sınıfının en temel haklarından birisi, 12 Eylül Darbesi ile budanmış olsa da, kıdem tazminatıdır. Kıdem tazminatı, yoğun sömürü altında çalışan ve yıllardır çeşitli hak gasplarına uğrayan işçilerin en büyük güvencelerinden birisidir.
Buna karşılık, Sermayenin 60 yılı aşkın bir süredir işçilerin bu hakkını elinden almak için çabalamaktadır. Sermayenin talepleri doğrultusunda hükümetler, kıdem tazminatı konusunu belli aralıklarla gündeme getirmektedirler.
Ekonomide kriz koşulları yaşanırken geçtiğimiz günlerde, iktidar tarafından kıdem tazminatı bir kez daha gündeme getirilmiştir.
27 Ekim 2018 tarihinde yayımlanan 2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda İstihdam ve Çalışma Hayatı bölümünde yer verilen politika ve tedbirlerden birisi yine kıdem tazminatı ile ilgilidir. Buna göre, tüm işçilerin erişilebilirliğini güvence altına alan bireysel hesaba dayalı bir kıdem tazminatı reformu yapılacağı belirtilmektedir.
Programda söz konusu reformun 2019 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Görüldüğü üzere krizin faturası, emeğin hakları tırpanlanarak işçiye çıkarılmak istenmektedir. İşçi sınıfının temel hakkı olan kıdem tazminatında, bireysel hesaba dayalı bir sisteme geçilmesiyle kurulacak fon ile kriz içindeki ekonominin finansmanında yeni bir araç oluşturulacak ve sermayeye yeni kaynak yaratılacaktır.
Kıdem tazminatı ile ilgili yapılacak düzenlemede “sosyal tarafların mutabakatı” şartı koyulması gelecek tepkileri azaltmak için ifade edilmektedir ve herhangi bir karşılığı yoktur. Zira, hükümet ve sermaye kesimi çok iyi bilmektedir ki, sendikaların ve işçilerin kıdem tazminatında fon sistemine ve haklarında herhangi bir geriye gidişe rızası yoktur.
Kıdem tazminatı hakkı, işçi sınıfının kırmızı çizgisidir. Bu hakkımızın, kriz koşullarında “fedakarlık” söylemleriyle elimizden alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Krizin bedeli emekçilere ödetilemez!
Gündeme getirilecek yeni sistemle kıdem tazminatına hak kazanma koşullarının zorlaşacağı ve gün sayısının düşeceği neredeyse kesindir. Fon sistemi ile aslında ücretin bir parçası olan kıdem tazminatının işçinin aldığı son ücretle bağı da kesilecek ve bu hakkımız piyasanın insafına bırakılmış olacaktır. Kıdem tazminatının iş güvencesi sağlayan işlevi ortadan kaldırılacaktır.
Kıdem tazminatı çalışanların elinde kalan en son ve en önemli kazanımdır. Bu hakkın geriye götürülmesi asla kabul edilemez. bizler gücümüz yettiğince kriz fırsatçılığına izin vermeyeceğiz, kıdem tazminatı hakkımızı sonuna kadar savunacağız. 
Kıdem tazminatı reformu derhal gündemden düşürülmeli, kriz döneminde emeğin hakları üzerinden yapılan hesaplara son verilmelidir. sözlerime son verirken emekçiler can çekişirken vergi adaletsizliği ve emeklilikte yaşa takılan için can suyu olacak yeni düzenlemenin biran önce yapılıp  hayata geçirilmesini talep ediyoruz..
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141