• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Cenevre-2 Konferansı için yine tarih çıkmadı

Cenevre-2 Konferansı için yine tarih çıkmadı
BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, Cenevre-2 Konferansı'nı yıl sonundan önce toplamayı umduklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi, Cenevre-2 Konferansı'nı yıl sonundan önce toplamayı umduklarını söyledi.

İbrahimi ve BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, Cenevre-2 Konferansı hazırlıkları kapsamında BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Suriye'ye komşu ülkelerin yetkilileriyle bir araya geldi.

Gün boyu BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleşen toplantıların ardından basın toplantısı düzenleyen İbrahimi, Cenevre-2 Konferansı için bir tarih belirlemeyi umduklarını fakat bunun mümkün olamadığını ifade etti. İbrahimi, "Cenevre-2 Konferansı'nı yıl sonundan önce toplamayı umuyoruz" dedi.

Suriye'de insani durumun gittikçe kötüleştiğine ve her gün ortalama altı bin kişinin komşu ülkelere sığındığına işaret eden İbrahimi, neredeyse ülke nüfusunun yarısının savaştan doğrudan etkilendiğini aktardı.

İbrahimi, "Krize tek çözüm siyasi çözümdür" ifadesini kullandı.

25 Kasım'da üçlü formatta tekrar toplantı yapılacak

Sorular üzerine İbrahimi, Cenevre-2'nin Cenevre-1'den farklı olduğunu ve asıl tarafların Cenevre-1'de yer almadığını hatırlatarak, muhaliflerin temsil konusunda sorunları bulunduğunu, bunun gecikmeye yol açtığını söyledi.

Kasım ayının 22 veya 23'ünde muhalifleri temsil edecek heyetin kendilerine bildirilmesini umduklarını belirten İbrahimi, "ABD'li ve Rus yetkilerle üçlü formatta 25 Kasım'da tekrar bir araya geleceğiz" diye konuştu.

İbrahimi, bir soruya karşılık, davet edilecek ülkeleri ve örgütleri de henüz konuşmadıklarını ve İran'ın katılımı konusunun da ele alınacak konular arasında olduğunu söyledi.

Toplantıların sabahki bölümünde İbrahimi ve Feltman, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcıları Mikhail Bogdanov ve Gennady Gatilov ile ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Wendy Sherman'la görüştü.

Öğleden sonra ise taraflar diğer BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri İngiltere, Çin ve Fransa yetkilileriyle toplantı yaptı. Toplantının üçüncü aşamasında ise aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Suriye'ye komşu ülkelerin yetkilileriyle bir araya gelindi.

İbrahimi, toplantıların ardından BM yardım örgütlerinin yetkilileri ile de görüştü.

Toplantıya Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki heyet katıldı. Heyette, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon da yer aldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141