• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 15 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Çandağı Gökdelen Şehri

Çandağı Gökdelen Şehri
Shanghai Eyaletine bağlı Çandağı (Yeşil Ada) şehrine bir günlük geziye çıktık. 7 milyon Çandağı tam bir gökdelen şehri. Deniz kenarında dolaşırken, Çinlilerle konuşmaya çalıştım.

ÇİN'DEN GELİYORUM... (Yazı Dizisi:2) Temel Irmak 

Shanghai Eyaletine bağlı Çandağı (Yeşil Ada) şehrine bir günlük geziye çıktık. 7 milyon Çandağı tam bir gökdelen şehri. Deniz kenarında dolaşırken, Çinlilerle konuşmaya çalıştım. Çince konuşuyorlar, ben Türkçe, yine de anlaşabildiğimizi söyleyebilirim. İşin şakası pek İngilizce bilmiyorlar. 

20140903_110501.jpg

Çandağı (yeşil ada) şehrine bir günlük gezi için trenle yola çıkacağımızı Jian Belediyesi Dış İşler Daire Başkanlığında görevli rehberimiz Shao Liang sabah saat 6'da otel hobisinde hazır olun dediğinde öğreniyorum.
 
Jinan şehrinde 4. günü tamamlamıştık. Zaman adeta su gibi akmıştı. Sabah lobide buluşup Tren istasyonuna doğru yola koyulduk.  
tren.jpg
 
Tren istasyonun önü insan kaynıyordu. Bunlar Çinli değil bizim gibi turisttiler.
Zaten sürekli Mr. Liang'a takılıyordum. Daha çok kalabalık yer yok mu. 7 milyonluk şehirde neden sokaklar veya caddeler kalabalık değil. Bu insanlar nerde diye sorduğumda "hepsi çalışıyor "diye cevap vermişti.
20140903_065419.jpg
 
Tren istasyonu çok büyük, 1-2-3 vs salonlarla dolu bir tren garı. Kontrol üzerine kontrol tam üç kez. Yaklaşık 4 saat yolculuk yapacaktık. Tek şikayet ettiğim şey kokuydu. Ve trende de karşımıza çıkıyordu. Trende yiyecek de satılıyordu. Yanımızda kahvaltılarımız vardı. Herkes yedi ama ben yiyemedim. Koku benim için çekilmez olmuştu.
Yanımda Marmaris Belediye Meclis Üyesi Hasan Çelik oturuyordu. Trenin penceresinde gördüğümüz  mısır ve çeltik - pirinç tarlalarını hakkında konuşuyorduk. Çandağı'na doğru yol alırken yeni binalar, yeni yollar  yapıyordu. Seyahatimiz boyunca bunu gördüm.
Otele vardığımızda lobide odaların hazır olmasını beklerken, Durmuş Kaplan seslendi. Marmaris balını kim getirmiş buraya diye. Hepimiz şaşırdık. Marmaris'in "bal parmak" etiketli balını görmek bizleri mutlu etmişti.
20140903_110402.jpg
Dursun Kaplan, Belediye Meclis Üyeleri Gülnur Yıldırım, Acar Ünlü...
 
Çandağı'nın nüfusu 7 milyon. Adeta bir gökdelen şehri. Deniz kenarında dolaşırken, Çinli kızlarla konuşmaya çalıştım. Çin'ce konuşuyorlar, ben Türkçe, yine de anlaşabildiğimizi söyleyebilirim. İşin şakası İngilizce bilmiyorlar. Çandağı'nda gazilerin yardım topladıklarını gördük. Kaplan'la beraber yardımda bulunduk. Yollarında 5 araç yan yana gidiyor ve akıcı trafiği dikkat çekiyor.  Şehrin içinde dar sokaklar da mevcut.
20140903_110958.jpg
Çandağı şehri Almanların işgali altında kalmış. Almanların yaptıkları binaları da gördük. Çin nere Almanya nere. Hayat ne garip. Kalk gel Çin'in Çandağı şehrini işgal et.
Bulanık bir denizi var. Sabah Pekin'e dönerken, yüzlerce insanın yüzdüğünü gördük.
Trenle, Çandağı'ndan kardeş şehrimiz Jian'ı da ardımızda bırakarak Pekin'e doğru yol aldık. 
Pekin için kısaca bilgiler....
       Jinan şehrinden sonra 1 günlük konaklama ve gezi için Pekin'deyiz.
 Jinan ve Pekin'e gitmek isteyenlere gördüklerimi paylaşarak sizlere yapacağız, gezilerinize fayda sağlayacağını düşünüyorum. 
20140903_183935.jpg
    
Para Kullanımı: YUAN
     Hasan Çelik kardeşime Dolar mı Euro götüreceğiz diye sordum. Dolar deyince bütün paraları dolara çevirdim. Dolarları koyacak cep bulamadım.
Çin para birimi yuan (RNB) almak için dolar bozdurabilirsiniz. Güncel hayatta yuan dışında para kullanmak pek mümkün değil. Bu yüzden havalimanından çıkmadan yuan edinmeniz gerekir. (Taksi vs. için) Hava limanlarında döviz büroları mevcut fakat değerinin çok altında değişim yapıyorlar. Bu yüzden havalimanında bozduracağınız miktar sizin ilk harcamalarınıza yetecek kadar olmasını tavsiye ederim. Dolar bozdurmak için en uygun yerler Çin bankaları. Bankalarda çok rahat bir şekilde istediğiniz kadar doları gerçek değerinden bozdurabilirsiniz. Bunun dışında oteller de değerine yakın olarak döviz değişimi yapıyorlar ama genellikle 200-300 doların üstündeki rakamları kabul etmiyorlar.
can6.jpg
 
Şehir içi ulaşım:
    Çin'in bütün şehirlerinde ulaşım ucuz. İstanbul'da bir yerden yere gitmek için nasıl metroyu kullanıyorsak. Pekin'de metroya binebilirsiniz. Tren yolculuğunu bütün Çin kullanıyor. Gelişmiş bir tren veya metro düzenleri var.  
Marmaris'te ki gibi taksi pahalı değil. Marmaris dışında hep taksiye binerim. Gerek İstanbul gerekse Ankara'da. Pekin ve Jinan'da taksi çok ucuz olduğundan taksiyi tercih ettim. Taksicilerin neredeyse hiç biri İngilizce bilmiyor. Sizi kesinlikle anlamıyorlar. Jinan şehrinde bir taksiye bindik gideceğimiz yerin adresini verdiğimiz halde adresi bulamadı. Taksiciye İstanbul'da mı taksicilik yapıyorsun diye sordum. Anlamadı.  
 
bal-kaymak.jpg
Otele vardığımızda lobide odaların hazır olmasını beklerken, Durmuş Kaplan seslendi. Marmaris balını kim getirmiş buraya diye. Hepimiz şaşırdık. Marmaris'in "bal parmak" etiketli balını görmek bizleri mutlu etmişti.
 
Yemek:
    Çin yemekleriyle ilk günlerde anlaşamadık. Hele Başkan Yardımcımız Hakan Köksal hiç anlaşamadı. Jinan ve Pekin'deki AVM'lerde, KFC, McDonalds,  Pizzahut çok yaygın. Elemanlar İngilizce bilmiyorlar. Benim biraz Çin dedelerine benzememden dolayı ilgi alaka gördüm. Bu yalan değil. Pekin'de Türk restaurantlar varmış ama bizim gitmeye pek zamanımız olmadı.
 
alis.jpg
 Alış Veriş:
       Pekin'deki alış veriş maceramızı da yazmadan geçemeyeceğim.  İstanbul'un İstiklal caddesinde bulunan alış veriş merkezleri gibi bir yere girdik. Aynı bizimkiler gibi dedim.
Elektronik ürünler (telefon, fotoğraf makinesi vs.) almak isteyenler için ilk önce bu konuyu anlatmak istiyorum. Çünkü sokakta dolaşırken karşınıza bu tip yerler pek çıkmıyor ve sorup öğrenmeye çalıştığınızda yanlış yerlere gönderilebiliyorsunuz. Pekin de her türlü elektronik ürünü bulabileceğiniz bir bölge var. Elektronik severler için bir cennet. Biz bu bölgeyi ancak Pekin'deki son günümüzde ulaştık. Bu bölge birkaç caddeyi kapsayacak kadar büyük. Bir çok Plaza ve mağazalardan oluşuyor.
cndagi.jpg
 
 Yarın: Çin Seddi’ndeyiz....
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141