• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • Muğla 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

''Beldibi dendiğinde akıllarda kent kimliği oluşsun istedim''

Beldibi dendiğinde akıllarda kent kimliği oluşsun istedim
.

 “Marmaris Geçmişin Hesabını Yapacak” sloganı ve köşe yazarlarımızla bir araya gelerek Belediye Başkanlarının yaptıkları ve yapacaklarının anlatılmasını, halka en doğru şekilde sunmayı amaç edindiğimiz ikinci söyleşimizin konuğu Beldibi Belediye Başkanı İdris İSPİRLİ

Dizgi-Grafik-Derleme: Derya ÇAVUŞ
Genel yayın Yönetmenimiz Temel Irmak, Yazı İşleri Müdürümüz Ruhi Kürşat Keskin, Köşe yazarlarımız Metin Cangör, Halil Canda ve Ercan Güneştutar'ın konuk ettiği Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli ile yapılan hoş söyleşide Beldibi'nde geçmişin muhasebesini yaptık. İşte bu hoş muhasebe söyleşisinin detayları…

“İftira ile üzüldüm, personelim, halkım ve yaptıklarımla mutlu oldum”
Metin Cangör:
Bütün başkanlara soracağım ilk sorum. Göreviniz süresince sizi üzen ve sizi sevindiren olay nedir?
İdris İspirli: Her şeyden önce beni buraya davet ettiğiniz için ve düşüncelerimizi açıklama fırsatı verdiğiniz için sizlere ve Gündem Gazetesine teşekkür ediyorum. Görev yaptığım 4,5 yıl süre içerisinde beni üzen tek şey; sayısal anlamda 8-10 kişiyi geçmeyen bir grubun hak etmediğim halde iftirada bulunmasıdır. Hatasız kul olmadığını biliyorum. Kimse mükemmel de değildir, mükemmellik tanrıya mahsustur. Ben orada “Her şey Beldibi için, her şey sizin için'' diyerek can-ı siper çalışıyorum, emek veriyorum. Tamam herkes yanımızda olmaz, bunu biliyoruz. Bu kadar da acımasız olunmazdı. 2007 yılının Şubat ayında karşılaştığım durumu hala içime sindiremiyorum, hak etmediğimi de düşünüyorum. 8-10 kişinin iftirasıyla bir insan böyle bir muameleye maruz kalmamalıydı. Zaman bizi haklı çıkarıyor, haklı çıkardı o ayrı. Ama bunun üzüntüsü bizde kalıyor. En çok mutlu olduğum anlara gelince, o kadar çok ki. Mesela, kapalı Pazar yeri yapılırken bir amele gibi çalıştım. 3 Temmuz 2005 günü hizmete açtığımızda üzerimden büyük bir yük kalkmış gibi hissettim kendimi. Ondan önce personelimize lojman yaptık. Personelimizi belirli bir kira derdinden kurtardık. Onların mutluluklarını gördüm. Arkasından doğum günlerimde inanılmaz sürprizler yaptılar bana. O anlarda, küçük, büyük tüm insanlarımızın ilgisinden çok mutlu oldum. Amfi Tiyatroyu, Açık hava Gösteri Merkezimizi bitiripte orada ilk konserimizi verdiğimizde çok mutlu oldum. Daha ilave edebilirim. O kadar çok ki mutlu olduğum anlar.

“Vatandaşın desteği olmasaydı o Pazar Yeri asla olmazdı”
Halil Canda:
Beldibi'ne çok güzel ve şık bir Pazar yeri kazandırdınız. Bu Pazar yerini imece usulu ile yapmasaydınız da normal bürokratik yollarla yapsaydınız, halkın katkısını, desteğini görmeseydiniz ne kadar sürede biterdi?
İdris İspirli: Kapalı Pazar Yeri Beldibi Belediyesi'nin kabuğunu yırttığı bir şeydi. İçmeler Pazarı bana ilham verdi. Marmaris'ten turistler 'market' diye oraya gidiyorlardı. Baktık ki, Beldibinde'de turizm yok. Bizde bu turizmden pay alalım diye bu Pazar yerini düşündük. Milli Parklardan araziyi aldık sonra projesini hazırlattık. Bütün samimiyetimle söylüyorum vatandaş desteği, pazarcıların desteği olmasaydı Beldibi Belediyesi o Pazar yerini asla ve asla yapamazdı. Biz brokratik bütün engelleri kaldırarak bunu yaptık.
Halil Canda: Peki geriye baktığınızda ne olursa olsun ben bu eserle mutluyum, gururluyum diyor musunuz?
İdris İspirli: Pazarcı esnafı o Pazar yerinin maliyetinin %40'ını karşılamıştır. 1 Şubatta Kurban keserek temelini attım, 3 Temmuz'da bitirip hizmete açtık. Bunu normal yollarla, imece usulu ile yapmadan yapsaydık bunu mümkün değil başaramazdık. 2005 yılı maliyetleriyle 1,6 trilyona mal ettik Pazar yerini. Bizim 2005 yılı bütçemiz 1,7 trilyondu. Mümkün değil yapamazdık. Ha pişman mıyım? Kesinlikle pişman değilim. Ama bana bugün deseler ki senin altından heykelini dikeceğiz bir başka yere aynı Pazar yerini yap, yapmam. Çünkü çok zor. Bunu da biz nasıl cesaret ettik. Beldibi Sıtkı Zaralı İlköğretim Okulu imece usulü ile tamamlanmıştır. Ondan cesaret alarak bunu yaptık.

Temel Irmak: Sizin '12 ayda 12Park' projeniz vardı. Şu anda ne durumda?
İdris İspirli: O Projeyi Mart ayında başlattık. Allah kısmet ederde tekrar orada olursak bu projenin 2. sini başlatacağız. Şu anda 6. parktayız. Diğer parkların da tüm malzemeleri alındı sadece monte edilecek. Bunların 6 tanesinde açık hava jimnastik grupları olacak.

Temel Irmak: Köprü çalışmalarınız vardı. Onlar ne durumda?
İdris İspirli: Bizim geçmiş 4,5 yılımızda 5 tane yaya köprüsü, 3 tane araç köprüsü yaptık. Gelecek sene için, yani seçimlerden önce 2 tane daha Yaya Köprüsü ve 1 tane de araç köprüsü koyacağız. Beldibi'nde sadece 1 tane köprü vardı. Şimdi köprü bakımından da zenginleştik.

“Değişik kanallardan siyaseten projemiz engellendi”
Temel Irmak: Ticaret Odası'nın Beldibi'nde bir Projesi vardı. Kültür Merkezi ve açık fuar yapılacaktı esnaf ta baya ümitlenmişti. O proje sanırım iptal oldu.
İdris İspirli: Bu proje ile ilgili 2005 yılında gelindi. Bizler İmar Planında gerekli düzenlemeyi yaptık Turizm ve Orman Bakanlığı'na onaylattık. Biz üzerimize düşeni yaptık bu anlamda. Bu proje çok kapsamlı 10-11 milyon dolarlık bir projeydi o. Ticaret Odası o projenin finansörüydü. Daha sonra araziyi Milli Parklardan Turizm Bakanlığına tahsis ettirip biz alacaktık. Bunda bir şanssızlık yaşadık. Bunu açıkça ifade edebilirim ki değişik kanallardan siyaseten o proje engellendi. 2-3 aylık bir gecikmeden sonra orman arazilerinin turizm amaçlı tahsisini Anayasa Mahkemesi iptal etti. Sanırım 4-5 ay oldu yeniden açıldı. O süreçte de Marmaris Ticaret Odası 10-11 milyon dolar gibi bir parayı kendisi bulamayacaktı. Ama çeşitli yerlerden destek sözü almıştı. Bizim projemiz geciktiği için o paralar yanlış hatırlamıyorsam Kuşadasına doğru kanalize edildi. Şu anda projemiz buzdolabında. O projeye finansör yada sponsor olan çıktıktan sonra biz Belediye olarak devam ederiz. Kongre Merkezi, fuar alanı çok kapsamlı 42 dönümlük bir alandı. Ama dediğim gibi dolapta.

Ercan Güneştutar: Atış Poligonu projeniz vardı. O ne oldu?
İdris İspirli: Atış Aanı ve Atış Poligonu projemiz hala var. Arazide tesviye düzeltme çalışmamızı yaptık. Ama maalesef herkesin şikayet ettiği malum krizden dolayı durdu. O poligon vatandaşı bu durumda doğrudan ilgilendirmiyor. Biz de bu yüzden oraya ayıracağımız kaynağı parklara ayırdık. Burada biraz daha akılcı davrandık ama o proje orada devam edecek.

“Marmaris bu projeyi sahiplenmedi”
Ercan Güzeştutar: Taşhan'da bulunan yeni Sanayi Sitesi bir türlü oturmadı. Neden oturmuyor?
İdris İspirli: Oturmamasının sebebi blokların ayrılmaması. Bir blok mermerci, bir blok marangoz, bir blok başka bir şey. Oradaki dükkanların satışı bizden önce yapılmaya başlanmış ve dolayısıyla biz oraya müdahale edemedik. İkincisi de; 2004-2005 yılında bir kampanya başlattık Marmaris Belediyesini rahatsız etmemek kaydıyla buradaki Sanayi Sitesi kaldırılsın dedik. Şuan biten ve devam eden 300 dükkan var Taşhan'da. Dükkanlar biraz küçük deseler de oradaki 300 dükkan Marmaris Sanayi Sitesini iyi kötü kaldırırdı. İnsanlar önce hücum ettiler oraya, iyi bir talep vardı. Dönemin Valisi Hüseyin Aksoy bu konunun üzerindeydi. Ama sonradan tayin olup gidince kaldı. Ve bir noktada buradaki esnafta nasılsa gitmeyeceğiz diyerek yerlerini sahiplendiler. Yani Marmaris bu projeyi sahiplenmedi.

“Bir belde girişten mahrum edilemez”
Ercan Güzeştutar: Sanayinin oradan gitmesi size çok büyük katkı sağlardı. Beldibi hakikaten şekil değiştirdi. Bunu herkes kabul ediyor. Ama o giriş mahvetti orayı. Neden alternatif bir giriş düşünmüyorsunuz?
İdris İspirli: Bu Sanayi Sitesi Marmaris Belediyesi sınırlarında. Sıkıntı o. Biz o dönemde burayı bize verin, biz bununla uğraşalım kaldıralım dedik. Ama olmadı. Giriş için çeşitli girişimlerimiz var. Hatta önceki gün konunun uzmanları gelip inceleme yaptılar. Marmaris'in girişinde Karayollarının orada Beldibi'ne bir bağlantı var. Bunun için 6 aydır uğraşıyorum. Muhalefetteki bir belediye başkanı olmamızdan dolayı haklı talebimizi çok yavaş kabul gördürüyorlar. Ben bunu Danıştay'a kadar götüreceğim, gerekirse İnsan Hakları Mahkemesine başvuracağım. Bir belde girişten mahrum edilemez. Bizim girişimiz şu anda yok. Aksaz'ın bağlantısının karşısına bir bağlantı yapılması lazım, devamı bizde var. İnşallah önceki gün gelenlerin sonucunda bir sonuç alacağız. Alamazsak ta sonuna kadar uğraşacağız.

Metin Cangör: TFF eski Başkanı Ulusoy'un zamanında bir spor sahası vardı. Şuan bir sahamız var mı?
İdris İspirli: Beldibi daha köyken 1994-1995 yıllarında sanırım, o saha Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından Marmaris Belediyesi'ne tahsis ediliyor. Bir futbol sahası yapılmış o dönemde. Ama daha sonra Marmaris Belediyesi sahayı yürütemedi, çimler kurudu. Hatta o zaman bir de 50 milyar para ödediler, sonrada Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne iade etti sahayı. Şimdi bizden önceki Belediye uğraşmış o sahayı geri almak için. Ama bir de örnek yaşandığı, sahaya bakılamadığı için Gençlik ve Spor Müdürlüğü vermemiş sahayı. Ben 2004 yılının Ağustos ayında bu sahaları yatırım karşılığı bize verin diye yazı yazdım Gençlik ve Spor Müdürlüğüne. Yaklaşık 2007'nin Şubat başında sahaları yatırım karşılığı aldık. Şuan sahalar 10 yıllığına bizde. Uluslararası Müsabakaların yapılacağı sahayı yaptık. Etrafında 8 parkurlu koşu pisti, 800 kişilik portatif tribün, yanına da Ulusal müsabakaların yapılacağı sahayı da yapıyoruz. 2 aya kadar da o biter. O sahaların bulunduğu yer 44 dönüm. Tam bir futbol sahası değil ama antrenman yapılacak bir saha daha yapacağız. Çim saha da yapacağız ama oranın üzerine masraf yapmayacağız. Çocuklar için en az üç tane daha minyatür saha yapacağız. Bu alanın etrafına da 800 metre uzunluğunda yürüyüş parkuru yapacağız. Bize TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy alın siz, biz size destek olacağız dedi. Şimdide kriz var. Buradaki turizmciler alın yapın, biz takım getiririz, destek veririz dediler. Serzenişte bulunuyorum; hiçbir otelden destek alamadık. Beldibi Belediyesi kendi imkanlarıyla orayı yapıyor. Kapalı Spor Salonu da buranın bir ihtiyacı, onu da düşünüyoruz.

Halil Canda: Diğer Belediyelere baktığımızda bütçesi, yan gelirleri çok muazzam. Bir sürü otel, dükkan işletiliyor. Bbakıldığında kayda değer bir şey görünmüyor. Fakat Beldibi'nin çehresi değişti. Kapalı Pazar Yeri, Amfi Tiyatrosu var. Bu konuda ne diyeceksini? Başarınızın sırrı ne?
İdris İspirli: Beldibi'nde 3 tane otel var, onlar da gayri faal. Benim diğer belediyeleri eleştirmek haddim değil. Oradaki belediyelerin başında bulunan arkadaşlarımız da oranın ihtiyaçlarına göre gerekenleri yapıyorlardır. Bizim bir başarımız söz konusuysa bu tamamen paramızı harcarken tasarruflu harcamamızdandır. Biz asgari ücretli birisi gibiyiz. Asgari ücretle çalışanın parası kıymetlidir. Vatandaşımızın desteği olmasa biz resmi bir şey yapamazdık. 2004- 2005'i çok iyi değerlendirdik. 2004 yılında inşaat patlaması oldu Beldibi'nde, o sene 120 tane ruhsat vermişiz. 2005 yılında 100, 2006'da bu sayı 60, 2007'de 20, bu sene 4 tane ruhsat vermişiz. 120 inşaattan bahsedersek. Bir inşaatın belediyeye katkısı 10 milyardır. Bir değerlendirme yapacak olursam seçime kadar belediyenin 10 trilyon parasını harcamış olacağım. Biz inandırdık, vatandaşta iyi yerde kullanıldığına inandı güvendi verdi. Biz 2004-2005 yıllarını çok iyi değerlendirdiğimize inanıyorum.

“O zaman HAYIR. Ama şimdi EVET diyebilirim”
Ercan Güneştutar: Marmaris gibi bir çanakta 4 tane belediye yerine tek belediye olsa daha iyi olmaz mıydı?
İdris İspirli: Buna açık yüreklilikle cevap veriyorum; bu soruyu 2004 yılında sorsaydınız kesinlikle her belediye ayrı olsun derdim. Ama şimdi bugün 'Evet. Tek belediye olabilir' diyebilirim. 2004'te niçin hayır derdim onu söyleyeyim. Eğer ki tek belediye olsaydı Beldibi gecekondu semti olarak kalırdı. Biz nispeten belli hizmetler getirerek eşitledik gibi. Ama bundan sonra Marmaris'in güzide bir mahallesi olarak olabilir. Artık Beldibi'nde oturan insan bir varoşta oturuyor gibi hissetmiyor.

Metin Cangör: Ethem Şahinoğlu ile bir telefon görüşmemiz oldu. Okulumuzun birinden bilgisayar, dvd gibi şeyler istenmiş fakat belediye buna yanıt vermeyince özel sektördeki bir iş adamını arayarak bunları temin etmiş. Bunların özel sektördeki vatandaşlar yerine milletvekillerimizden talep edilmesi daha doğru değil midir?. Buna nasıl bir açıklama yapacaksınız?
İdris İspirli: Bu yapılan iş bir edepsizliktir. Bir başka pencere var orada. Bu arkadaşımız siyasi bir tezgah yaptı, Beldibi Belediyesi'nden istedik vermediler diye. Bize böyle bir talep gelmedi. Neticede bin YTL bir şeydi bu. Belediyemizden istense bunu bir şekilde temin edip, bütçemizden alıp gene verirdik okulumuza. Bizden istemişte alamamışlar gibi bir pozisyon yaratıldı orada. Hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum yardımları için. Ama bir beldede bir şeye ihtiyaç var ise ilk önce belediyeye gidilmesi gerekir. Oradaki olay farklıydı. Ama çıkıp cevap bile vermedim o arkadaşa.

Halil Canda: Karacasöğüt'ün Beldibi'ne bağlanması söz konusu olabilir mi? Böyle bir proje var mı?
İdris İspirli: O bizim hayalimiz. 2004 yılından beri benim hayalim o. Marmaris'in bir beldesi ve bir köyünün denizle irtibatı yok. Beldesi Beldibi. Keşke sınırlar belirlenirken bunu dikkate alıp baksalardı. Böyle bir şeyin olması bize bir prestij kazandıracak. Biz de oraya hizmet götüreceğiz. Öyle bir düşüncemiz var ama şu an hayal. Fikir jimnastiği yapıyoruz, köylülerle aramızı ısındırmaya çalışıyoruz.

Metin Cangör: Yeniden seçilmeniz halinde yapacağınız öncelikli işiniz nedir?
İdris İspirli: 2004 yılında tesadüfen geldik ama asla hazırlıksız gelmedik. Devletime hizmet etmek için her safhada kendimi hazırladım. Ben siyasete aslında 2009 yılında girmeyi düşünüyordum, erken oldu. Bir plan doğrultusunda öncelikle gelir getirici projeler yaptık. Eğer ben o gelir getirici projeleri yapmasaydım benim belediyemin kapısına kilit vurulurdu. Benim vatandaşım da sabretti ve şimdi köprü istiyorum diyor haklı olarak. Bu zamana kadar hep fiziki şeylerle uğraştık. Bundan sonra vatandaşım beni tekrar orada görmek ister, oraya getirirse artık daha sosyal boyutlu bir belediyecilik uygulayacağız. Yani insana yönelik olacağız. Gelir getiren projelerle uğraşırken o tarafı biraz aksattık. Ben bu zamana kadar yaptığım sanat etkinlikleri ile de sosyal şeylere önem verdim. Ama ikinci dönemde her vatandaşımıza ulaşarak, onlar için bir şeyler yapmak istiyorum.

“Beldibi dendiğinde bir kent kimliği oluşsun istedim”
Metin Cangör:
Belediye hudutlarına girerken bir efe heykeli var. Beldibi'nin meydanı yok bir tören yapmak için ama girişte bir efe heykeli var. Ben o heykelin manasını anlamadım.
İdris İspirli: Ben aslen Eskişehirliyim. Benim bulunduğum memleketin 20 km yakınına kadar Ege Kültürü var. Biz daha ziyade Orta Anadolu Kültürüne göre yetiştik. Ama biz burada görev yapıyoruz, buraya yerleştik. Allah ömür verdiği sürece de burada olacağız. Beldibi'nde 81 ilden insan var. Bunları bir kültür ekseninde buluşturmam lazımdı. Bunun en doğalı Ege Kültürüydü. Efe heykelini ben o yüzden oraya koydurdum. Beldibi'nde Atatürk Anıtı da yoktu. Biz onu 2004 yılında geçici olarak oraya koyduk. Asıl yer okulların bulunduğu yer olacak. Heykelleri koymamın sebebi; insanların kafasında bir kent kimliğinin oluşmasını, bir belde silueti oluşmasını istemem. İşte bu yüzden bu heykeller oralarda.
Yaklaşık 2 saat süren keyifli söyleşimiz sonunda Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli gazete çalışanlarımıza kendi kitaplarından ve bardaktan oluşan bir paket takdim etti.

NOT: Gazetemizin amacı halkımıza hizmet olup bilinmeyen konularda 1. elden bilgi sunmak. İlerde Marmaris ve İçmeler Belediye Başkanları ve diğer Başkan Adayları ile de yapılacak söyleşiler için halkımızdan gelecek soruları da memnuniyetle yansıtmaya hazırız.
Adresimiz: deryam84_i@hotmail.com

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141