• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

"Bahar Paketi"

Bahar Paketi
Ziraat Bankası, Yeni Kampanyasıyla Beraber Tarımsal Kredilerinde Çiftçilere 4.2 Milyar Tl'lik Destek Sağlayacak

Ziraat Bankası, Yeni Kampanyasıyla Beraber Tarımsal Kredilerinde Çiftçilere 4.2 Milyar Tl'lik Destek Sağlayacak.

Ziraat Bankası, yeni kampanyasıyla beraber tarımsal kredilerinde çiftçilere 4.2 milyar TL'lik destek sağlayacak.

Ziraat Bankası, Merkez Bankası'nın bir puanlık faiz indirime gitmesinin ardından tüketici, konut ve taşıt kredilerinde uyguladığı mevcut faiz oranlarını bir puan düşürdü.

Ziraat Bankası toplam değeri yaklaşık 7 milyar TL olan "Ödeme Kolaylığı Paketi" ile "Bahar Paketi" açıkladı. Ödeme Kolaylığı Paketi ile tarımsal, bireysel ve ticari kredilerin vadesi uzatılacak. Ayrıca kredi kartlarında da taksitli ödeme imkanı getiren paket, bankaya gecikmiş kredi kartı borcu olan müşterilere 2 yıla kadar vadeli eşit taksitli kredi kullandırılarak, kart borçlarının daha uygun faiz ve koşullarda ödenmesi imkanı sağlayacak.

Bahar Paketi ile ise bireysel kredilerin faizleri düşürüldü. Tüketiciler, bireysel kredileri vadeye göre faizleri yüzde 0.99 ile yüzde 1.49 arasında değişen oranlarda kullanabilecek.

Ziraat Bankası, kullandırdığı tarım, ticari ve bireysel kredi borçlarında vade uzatımına giderken, bireysel kredilerde faizi düşürdü. Banka, kredi kartı borçlularına da 2 yıla kadar vade ile ödeme kolaylığı sağlayacak.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, kredi borçlarının ödenmesine yönelik getirilen kolaylıkları açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, ödeme kolaylığı sağlanan kredilerin toplam tutarının yaklaşık 6-7 milyar lira olduğunu bildirdi. Açıkladığı ödeme kolaylıklarını ''bahar paketi'', faiz indirimini de ''şok'' olarak nitelendiren Akın Çağlar, bu kolaylıkların seçim öncesi yapılmasına ilişkin soru üzerine, ''bunu bir tesadüf olarak değerlendirdiğini'' söyledi.

Ziraat Bankası'nın 5 yılda 2,3 milyon üreticiye toplam 18,8 milyar lira kredi kullandırdığını belirten Çağlar'ın verdiği bilgiye göre, daha önce kullandırılan ve vadesi 2009 yılında dolacak tarımsal krediler, faizinin ödenmesi şartıyla, taksitleri 2010'a kadar uzatılacak. Sübvansiyonlu tarımsal kredilerde, uygulamada ortalama 11 ay, mevzuat açısından 18 ay olan işletme kredilerinin vadesi 24 aya, 5 yıl olan yatırım kredilerinin vadesi de 7 yıla kadar uzatılabilecek. Bu kapsamda, bir yandan yeni açılacak işletme ve yatırım kredilerinin vadeleri uzatılırken, mevcut kredilerde, 2009 yılı faizlerinin ödenmesi şartıyla ana paranın ilave vade verilerek ödenmesi sağlanacak. Uzatılan vadelerdeki kredi borçlarına da sübvansiyonlu kredi faizi uygulanacak.

Kredi vadelerinin uzatılmasına ilişkin kolaylıklardan, kanuni takibe düşmemiş veya 60-90 günlük gecikme süresini geçmemiş kredi borçluları, faiz borcunu ödemek şartıyla yararlanacak ve bu yıla ilişkin kredi taksidi de alınmayacak.

Ödemelerin ertelenmesinin Hazine'ye bir maliyetinin olmayacağını ifade eden Çağlar, daha önce programlandığı gibi, faiz sübvansiyonu için Hazine'den bu yıl 450 milyon lira kaynak alınacağını kaydetti.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar'ın açıklamasına göre, banka tarafından kullandırılan ticari ve KOBİ kredisi müşterilerine, mevcut kredinin kalan vadesine bakılmaksızın, vadeleri yeniden 4 yıla kadar uzatma imkanı sağlanacak. Müşterilere gerektiğinde 3 aya kadar ödemesiz dönem verilecek ve uzatma, cari faizler üzerinden yapılacak.

''Türkiye'nin en çok bireysel kredi kullandıran bankası'' olduklarını ve bugün itibariyle 13,7 milyar liralık bireysel kredi kullandırdıklarını ifade eden Çağlar, halen her 5 kişiden birinin bankadan kredi kullandığını ve son 4 yılda 195 bin kişiye konut kredisi kullanma imkanı sağladıklarını söyledi.

Bireysel kredilerde, tüketici, konut ve taşıt kredilerinde faiz indirimi yapılırken, gecikmiş kredi kartı borcu olan müşterileri rahatlatacak önlemler alındığını bildiren Çağlar'ın verdiği bilgiye göre, bankadan konut kredisi almış müşterilere, kredinin kalan vadesi dikkate alınmaksızın kalan borç bakiyesi üzerinden herhangi bir komisyon ya da masraf alınmadan, yeni 10 yıl vadeli kredi açılabilecek.

Bankadan tüketici ve taşıt kredisi kullanmış müşteriler için kredinin kalan vadesi dikkate alınmaksızın kalan borç bakiyesi üzerinden yeni 4 yıl vadeli kredi sağlanabilecek.

Bankaya gecikmiş kredi kartı borcu olan müşterilere 2 yıla kadar vadeli eşit taksitli kredi kullandırılarak, kart borçlarının daha uygun faiz ve koşullarla ödenmesi sağlanacak.

Tüketici talebini canlandırmak ve üretime de dolaylı destek sağlamak amacıyla, bireysel kredi kalemlerinde de indirim yapıldı. Tüketici kredilerinin faizi yüzde 1,89?dan, 12 ay vadeye kadar yüzde 0,99?a, 13-24 ay vadeye kadar 1,09'a, 25-36 ay aralığında yüzde 1,39'a, 37-48 ay vade aralığında yüzde 1,49'a indirildi.

Konut kredilerinin faizi, yüzde 1,49?dan 36 aya kadar yüzde 1,29?a, 37-60 aya kadar yüzde 1,34'e, 61-120 aya kadar yüzde 1,38'e çekildi.

Taşıt kredilerinin faizi ise yüzde 1,75'ten 12 aya kadar yüzde 1,19'a, 13-24 aya kadar yüzde 1,29'a, 25-36 aya kadar yüzde 1,39'a ve 37-48 aya kadar ise yüzde 1,49'a düşürüldü.

Can Akın Çağlar, sağlanan ödeme kolaylıklarından, 2,3 milyon çiftçi ile 3,7 milyon bireysel kredi kullanıcısının yararlanabileceğini, yeni müşterilerin de bu koşullarda kredi kullanabileceğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141