• BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • Muğla 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Aydın 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

ATIK YAĞLARA DİKKAT

ATIK YAĞLARA DİKKAT
Marmaris Kent Konseyi atık yağların doğaya verdiği zararı en aza indirmek adına şehrin belli noktalarına atık yağ bidonu koymaya başladı

Marmaris Kent Konseyi atık yağların doğaya verdiği zararı en aza indirmek adına şehrin belli noktalarına atık yağ bidonu koymaya başladı. Biriken atık yağlar, toplanıp işlenmesi halinde doğanın korunmasına büyük katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ekonomiye de önemli girdi sağlıyor.

KENT KONSEYİ DUYARLI

Marmaris Kent Konseyi aldığı kararla atık yağların belli noktalarda toplanması için girişim başlattı. Yapılan açıklamada; ‘Atık yağ toplama bidonlarımız Marmaris pazar yerinde girişlere yerleştirilmiştir. Tüm halkımızı temiz bir çevre için duyarlı olmaya davet ediyoruz. Atık yağlarınızı pet şişelere doldurup bu bidonlara bırakabilirsiniz’ denildi.

SADECE ATIK YAĞMI

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin ; ‘Çevre kirliliğine yol açan her faktör bizim için önem arz ediyor. Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) Olarak sekiz yıldır çevre olumsuzluklarına karşı mücadelemizde görüyoruz ki sadece atık yağ değil tüm olumsuzluklar insan kaynaklı. Yapılan tüm çalışmalar, alınan önlemler, çözüm önerileri toplumumuz tarafından kaale alınmamaktadır. Öncelikle Her konuda Kamu kuruluşları, konu ile ilgili özel şirketler sivil toplum örgütleri halkın bilinçlenmesine ağırlık verecek projeler üretmeli, halka gelecek nesillerin nasıl bir tehlikede olduğunu anlatabilmelidir.

Sadece Atık Yağ mı tabirini kullanmamızın nedeni her konuda aynı duyarsızlığın yaşanması nedenidir. Bir Litre Bitkisel Atık Bir Milyon Litre İçme Suyunu Kirlettiğini acaba kaç kişi biliyor. Herkesin araştırmacıların verdiği bilgilere dayanılarak, Ülkemizde her yıl yaklaşık 1.5 milyon ton bitkisel yağ, gıda amaçlı olarak tüketiliyor. Evler, Lokantalar hazır yemek fabrikaları, oteller, turistik tesisler, askeri tesisler, gıda endüstrisinde kullanım sonucu yaklaşık 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluşmaktadır.

Kullanılmış atık yağların lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökmenin nelere mal olacağını, Bir çok konuda olduğu gibi bilimden uzak projesiz, araştırmasız kendilerine basamak yaparak kameralara görünüp seyrek olarak atık yağ bidonları yerleştirmek ve takip edememek çare olmayacağı gibi, basında iki üç kelime beyan edip birbirlerini kutlayarak plaket vermeler ile bireysel olarak değil, top yekün birleşerek ilanlar, Posterler halka açık toplantı ve sunumlar, TV Spotları ile Kamuoyunu bilinçlendirmenin fayda sağlanabileceğine inanıyoruz.  

Atık yağlara ait Yönetmelikler ve buna paralel yapılan yayınlar tabi ki mevcut. Ancak bu çalışmaları, öneri ve bilgileri geniş kitlelere ulaştırmak, teşvik edici projeler üretmek sadece atık yağ konusunda değil tüm çevre konularında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Konu ayrıca rant açısında da ilgi çekmekte ve toplama işleri yapanların kontrol altında tutulmaları ve takip edilmeleri de önemlidir düşüncesindeyiz. MÇD olarak  Atık yağlar konusunu da takip ediyoruz ve gücümüz nispetinde gerekli yerlere gerekli uyarıları yapıyoruz. Ben değil Biz olabilirsek birçok konunun üstesinden gelebiliriz’ dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141