• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Muğla 10 °C
  • İzmir 16 °C
  • Aydın 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Askerden "çürük" operasyonu

Askerden çürük operasyonu
Askerden yırtmak isteyenlerin uğrak haline getirdiği askeri hastane, yakın takibe alındı. Masada 74 sahde rapor var.

Geçtiğimiz yıla damgasını vuran ve DTP eski lideri Nurettin Demirtaş'ın da yargılandığı 'Sahte Çürük' operasyonu yeni bir boyut kazandı. Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı aralarında 4 albayın da bulunduğu 10 kişiye dava açtı.

İlk davanın ardından soruşturmayı derinleştiren Askeri Savcılık, çarpıcı bağlantılar ortaya çıkardı. Etimesgut Askeri Hava Hastanesi'nde 2004-2006 arası verilen raporlarla ilgili inceleme yapan savcılık 4'ü albay 10 kişinin sorumluluğunu tespit edip dava açtı. Rapor aldıkları saptanan 74 yeni isim hakkında da soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonrası sahte raporla askere gitmeyen 74 kişi hakkında da dava açılacak.

VURGUN ÇARKI NASIL İŞLEDİ

Sanıklar, sahte rapor temini sırasında yeterli kontrolları yapmamak, görev ihmali ve bu şekilde suç örgütü üyelerinin

1 milyon YTL'ye yakın haksız kazanç sağlamalarına yardımcı olmakla suçlanıyor. Sanıkların, 'çete' değil, 'görevi ihmal' suçundan cezalandırılmaları istendi. Savcılık ayrıca suçun zincirleme olması nedeniyle cezanın 4'te 3 oranında artırılmasını öngören TCK'nın 43'üncü maddesinin de uygulanmasını talep etti.

Soruşturmaya göre çürük vurgunu şöyle işledi: Çetenin liderliğini Astsubay A.D. yapıyordu. 38 ilde örgütlenen şebekenin üyeleri yaşı ilerlemiş ve mali durumu iyi kişilerle ilişkiye geçiyordu. “Hasta olduğunu söyle, Ankara'da yabancılar şubesine başvur” önerisi yapılıyor, kişiler Yenimahalle Askerlik Şubesi'ne hastalık bildirince, Etimesgut Askeri Hastanesi'ne sevk ediliyordu. Böylece ilgili birimlerdeki çete elemanları devreye girip evrakın onayını sağlıyordu.

KURUL BAŞKANI DEVREDE

Bu aşamadan sonra Sıhhi Kurul Başkanı ve Baştabip imzasıyla sahte rapor hazırlanıyor, şubeye götürülüyor ve böylelikle askerlik işlemleri durduruluyordu. 2 yıl kazandıran “Askerlikle ilişiği yoktur” belgesinin süresini uzatmak için şu yöntem kullanıldı: Askerlik şubesi ortalama iki yıl içinde Etimesgut'tan asıl raporu talep edince, “Raporun aslı kayıp” yazısını gönderdi. “Kayıp Rapor Teyit Belgesi” hazırlandı. Bu belge ile ömür boyu askerlik yapılmaması sağlandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 'sahte çürük raporu skandalına' karşı sert adım. Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı aralarında 4 albayın da bulunduğu 10 kişi hakkında dava açtı. AKŞAM görevdeki subaylara uzanan davanın iddianamesine ulaştı

BAŞHEKİMLERE SORUŞTURMA

Dava açılan askeri personel arasında, askeri hastanenin baştabibi Albay M.U., görevdeki astsubaylar E.Ş. ve C. K. ile emekli olan dönemin başhekimi Albay M. Ö., emekli olan dönemin Sıhhi Kurul Başkanı Albay T.K., Sıhhi Kurul Başkanı emekli Albay Ö. Ö., veri hazırlama biriminde görevli sivil memurlar H.D., T.Y., A.A. ile O.K. yer alıyor. İddianameye göre çete lideri Astsubay A.D. ise iki yıl boyunca kaldığı ve lüks bir yaşantı sürdüğü Radisson Otel'de sahte çürük raporlarını hazırladı.

Sahte çürük davasında DTP eski Başkanı Nurettin Demirtaş da hapis sonrası askeri birliğine gönderilmişti.

Akşam

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141