• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

AŞI UYGULAMALARINA DAİR DEĞİŞİKLİKLER

AŞI UYGULAMALARINA DAİR DEĞİŞİKLİKLER
Aşıların ve aşı uygulamalarının çok sayıda bulaşıcı hastalığın kontrolünde, bunlara bağlı ortaya çıkan kanser ve kronik hastalıkların önlenmesinde büyük değeri vardır. Bağışıklama ile her yıl 2-3 milyon ölüm önlenmektedir.

Ülkemizde ilköğretim 1. sınıfta KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşısının 2. dozu ve DaBT-İPA (difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci) aşısının pekiştirme dozu; ilköğretim 8. Sınıfta Td (tetanoz difteri) aşısının pekiştirme dozu okullarda uygulanmaktadır.  

İlköğretim 1. sınıfta okullarda uygulanan KKK ve DaBT-İPA aşıları, 1 Temmuz 2016 tarihinde doğanlardan başlamak üzere 48. ayına girmiş olan tüm çocuklara Aile Hekimliği Birimlerinde uygulanacaktır.

1 Temmuz 2016 tarihinden önce doğmuş ve halen ilköğretime başlamamış olan çocukların KKK ikinci dozu ve DaBT-İPA aşısı ise 2020-2021, 2021-2022 ve 2022-2023 eğitim ve öğretim dönemlerinde, yine okul aşılamaları şeklinde uygulanacaktır.

Yeni başlayan bu uygulamaya uyum sağlanması ve izlenmesini kolaylaştırmak için, eş zamanlı olarak 1 Temmuz 2016 tarihinden önce doğmuş ve halen ilköğretime başlamamış olan çocukların hızla bağışıklanmasına olanak vermek amacıyla kademeli bir geçiş öngörülmüştür.

İlköğretim 8.sınıfta okullarda uygulanan Td aşısı ise, 1 Temmuz 2007 tarihinde doğanlardan başlamak üzere 13 yaşına (156. ay) girmiş olan tüm çocuklara Aile Hekimliği Birimlerinde uygulanacaktır.

Söz konusu uygulamalara 1 Temmuz 2020 tarihi itibarı ile başlanacaktır.

Bu uygulamayla, aile hekimlerinin kendilerine kayıtlı nüfusu takip etmelerinin, kendilerine kayıtlı kişilere ulaşımlarının ve doğrudan iletişim kurmalarının daha kolay olmasına bağlı olarak ailelerle iletişimlerinin daha güçlü olması, aile hekimliği birimlerinde aşı uygulamaları konusunda bireylere yüz yüze bilgilendirilme yapılması olanağının bulunması; aile hekimliği birimlerinde sunulan diğer bir önemli hizmet olan çocuk izlemi ile entegre edilmesi gibi nedenlerle aşılama kapsayıcılığının daha da yükseltilmesi amaçlanmaktadır.  

Ebeveynlerin çocuklarının aşılanma bilgilerini aile hekimlerine başvurarak kayıtlardan ve aşı kartlarından takip etmeleri, çocukların aşılanma zamanı geldiğinde gecikmeksizin aile hekimliği birimlerine başvurmaları önem taşımaktadır. 

Sağlık personelimizin başarılı çalışmaları, anne ve babaların çocuklarını aşılatmaları konusundaki duyarlılıkları sonucunda yüksek aşılama yüzdelerine ulaşılmış ve bunun sonucunda ülkemizde aşı ile önlenebilir hastalıkların sayısı ve bu hastalıkların yol açtığı ölümler oldukça azalmıştır.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın aşılarını yaptırmak tüm anne babaların çocuklarına karşı bir görevidir. Çünkü aşılanmak çocuklar için bir haktır.

En değerli varlığımız olan bebeklerimizi ve çocuklarımızı ölümcül ve sakat bırakan hastalıklardan korumak ve onlara sağlıklı bir gelecek sunabilmek için en emin yol aşılamadır.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141