• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Muğla 25 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 28 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Arkeoloji parkını, 3D teknolojisi zenginleştirecek

Arkeoloji parkını, 3D teknolojisi zenginleştirecek
PAÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi uzmanları, "protez vücut" ürettikleri teknoloji yardımıyla, Bursa Aktoprak'ta toprak altındaki objelerin gün yüzüne çıkarılmadan önce benzerlerini üreterek sergilenmesini sağlayacak- PAÜ Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) uzmanları, Bursa Aktoprak arkeoloji alanında toprak altındaki objelerin benzerlerini üreterek, devam eden kazılar süresince sergilenmesini sağlayacak.

PAÜ Teknokent'te üç boyutlu teknolojiyle "protez vücut" üreten Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Boz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu teknolojinin birçok alanda hizmet verebileceğini bildirdi.

Bu kapsamda, Bursa'da Türkiye'nin ilk arkeoloji parkının oluşturulma çalışmalarına 3D teknolojisiyle katkı sağlayacaklarını kaydeden Boz, kazıları 2004 yılından bu yana süren alanda, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul'ın desteğiyle çalışma yapacaklarını kaydetti.

Kazı alanının, yerleşik kavimlerin Neolitik dönemde ilk durağının olması nedeniyle önem taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Boz, şu bilgileri verdi:

"Kazı alanında tarayıcılarla toprak altından çıkarılmayı bekleyen objeleri tespit edeceğiz. Hassas tarayıcılarımızla bu objelerin şekillerini bilgisayarlarımıza yükleyerek, benzerlerini üreteceğiz. Bu objeler gün yüzüne çıkarılıncaya kadar, ürettiğimiz objeler arkeoloji parkında sergilenerek, ziyaretçiye o bölgedeki kazılarda çıkarılacak malzemeleri gösterecek. Adeta tarihi canlandıracak."

- 3D yazıcıda suikast silahı üretimi

Yaptıkları çalışmalarla 3D teknolojisinde Türkiye'nin öncü olmasını arzuladıklarını ifade eden Boz, yalnızca medikal olarak değil diğer sektörlerde de farkındalık yaratmak istediklerini kaydetti.

Bu teknolojiye Amerika'da önemli destekler verildiğini dile getiren Boz, iki ay önce ABD'deki bir şirketin aynı teknolojiyle silah ürettiği bilgisinin basında yer aldığını bildirerek, şöyle konuştu:

"Biz de 3D teknolojiyle silah üretimini yaparak, balistik biliminde çok çarpıcı ve şaşırtıcı sonuçlara yol açılabileceğine dikkati çekmek istiyoruz. Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı ev sahipliğinde 16-17 Kasım tarihlerinde yapılacak Anadolu Adli Bilimler Kongresinde bununla ilgili uyarı amaçlı sunum gerçekleştireceğiz. Bu teknoloji iyi ellerde olur, kurumsal destek sağlanırsa insanlığın yararına etkileri olur. Kötü ellerde yapılırsa çok yıkıcı olabilir. 5 yıl sonra bu teknolojiyi iyi düşünceli insanların yanında kötü düşünceli insanlar da elde edebilecek."

Teknolojideki hızlı ilerlemenin yakından takip edilmesi gerektiğine dikkati çeken Boz, birkaç yıldaki gelişmelerin şu an üretici durumundaki Türkiye'yi tekrar tüketici haline getirebileceğini savundu.

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
Yayınlayan: Serdar Yılmaz

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141