• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Muğla 9 °C
  • İzmir 14 °C
  • Aydın 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Apo'yla görüşen general kim?

Apoyla görüşen general kim?
Öcalan, bir iddia ortaya attı ortalık karıştı. Peki, İmralı'da Öcalan hangi dört yıldızlı paşayla görüştü. İşte tüm iddialar;

Öcalan'ın avukatlarına, “Benim sorguma katılan paşa cezaevinde yatıyor” demesi dikkatleri Ergenekon'dan tutuklu emekli general Hurşit Tolon'a çevirdi. Ancak Tolon avukatı aracılığıyla 'Ben görüşmedim' açıklaması yaptı

İmralı Cezaevi'nde yatan Abdullah Öcalan'ın, üst düzey asker ve istihbaratçılarla yaptığı görüşmeler tartışma konusu oldu. Öcalan ile görüşen üst düzey komutanın kim olduğu yıllardır yaşanan tartışmalara rağmen muamma olarak kaldı. Bir süre önce eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in İmralı'ya giderek Öcalan'la görüştüğü iddia edildi ancak Çevik Bir bu iddiayı kesin bir dille yalanladı.

Ancak bu tartışma sürerken Öcalan'ın avukatlarıyla yaptığı görüşmede söylediği “Hem Atilla Uğur hem Emre Taner bana şöyle dediler: 'Biz bu sorunu KDP, YNK ve Amerika ile değil sizinle çözelim.'Bana konuşmaları olumlu geldi. Ama onların durumu şimdi ortada. Benim sorguma katılan paşa cezaevinde yatıyor ve neden tutuklandığını bilmiyor” sözleri tartışmayı yeniden başlattı.

Tolon: O paşa ben değilim
MİT Müsteşarı Emre Taner, Öcalan'la görüştüğünü daha önce kendisi açıklamıştı. Öcalan'la görüştüğü iddia edilen emekli Albay Atilla Uğur ise halen Ergenekon davasında tutuklu bulunuyor. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Öcalan'ın “Benim sorguma katılan paşa cezaevinde yatıyor” sözleri ise kast ettiği kişinin yine Ergenekon davasında tutuklu bulunan emekli orgeneral Hurşit Tolon olduğunu ileri sürdü. Ancak Tolon'un avukatı Cengiz Sarıbay, bu iddiayı yalanladı. Sarıbay, Tolon ile tutuklu bulunduğu cezaevinde dün yaptığı görüşmede, Tolon'un kendisine belirtilen tarihte 15. Kolordu Komutanlığı görevinde bulunduğunu, İmralı'nın da sorumluluk alanı içinde yer aldığını ifade ettiğini aktardı. Sarıbay, şunları söyledi: “Öncelikle Tolon Paşa'nın söylediği şu: 'Ben İmralı'da yatan şahısla, yani Abdullah Öcalan ile hiçbir şekilde görüşmedim, konuşmadım, sorgusunda bulunmadım, göz temasım dahi olmadı. Hiçbir şekilde kendisiyle muhatap olmadım, karşılaşmadım, el sıkışmadım. Üç Cumhuriyet Savcısı, Nuh Mete Yüksel, Talat Şalk ve Hamza Keleş, geldi sorgusunu yaptı. Onların sorgusunda dahi bulunmadım. Onun dışında gelip görüşen yetkililer oldu, o yetkililerin yaptığı sorgulamada dahi bulunmadım'.”

Kayıtlar Genelkurmay'da
Tolon'un, Öcalan ile kimlerin gelip görüştüğünün Genelkurmay Başkanlığında, 15. Kolordu Komutanlığında, Bursa Jandarma Bölge Komutanlığında ve İmralı Ada Komutanlığı kayıtlarında belli olduğunu söylediğini bildiren Sarıbay, “Paşa, (Zaten o görüşmeler yapıldıktan sonra da biz Genel Kurmay Başkanlığına bunu rapor halinde bildiririz. Ama ben görüşmedim) diyor” şeklinde konuştu. Sarıbay, görüşmeler sırasında görüntü kaydı alınıp alınmadığı konusunda ise bilgisi bulunmadığını dile getirdi.

Öcalan: 4 yıldızlı general
Öcalan, 29 Temmuz 1999'da avukatlarıyla yaptığı bir görüşmede, avukatlarının “Çevik Bir'in adaya geldiğini, kendisi ile görüşüp görüşmediğini” sormaları üzerine şu yanıtı vermişti: “Gelen kişi esmer, dört yıldızlı bir şahıstı. Ben Çevik Bir'i iyi tanıyorum, o değildi. O beyaz tenli bir şahıstır. Ben havalandırmadaydım. Kapıyı açtı, inmedi. Kapının kenarında durdu. Gayri ihtiyari kendisine, 'Barış için hazırım'dedim. O da bana, 'O zaman dağdakileri indirmelisin, sen bunu yaparsın, ancak dağdakileri sen indirebilirsin'dedi. Hiç bir şart ileri sürmeden silahları bırakmam gerektiğini söyledi. Silahlar elde olunca diyalog olmaz. Bu devletin klasik bir yaklaşımıdır. Böylesi kritik bir süreçte, günlerde gelmesi ne anlama gelir. Tam da Öcalan adım atmıyor dedikleri bir dönemde.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141