• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Aydın 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Ankara'dan ABD'ye uzanan başarı öyküsü

Ankara'dan ABD'ye uzanan başarı öyküsü
Türkiye'de aldığı tıp eğitiminin ardından, yurt dışında patoloji alanında uzmanlığını tamamlayan Ahmet Doğan, 2004 yılında kadrosuna katıldığı ABD'deki Mayo Clinic'te birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek protein tanımlayıcı teknoloji

EFSUN YILMAZ - Türkiye'de aldığı tıp eğitiminin ardından, yurt dışında patoloji alanında uzmanlığını tamamlayan Ahmet Doğan, 2004 yılında kadrosuna katıldığı ABD'deki Mayo Clinic'te birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek protein tanımlayıcı teknoloji geliştirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından Çeşme Ilıca Otel'de düzenlenen Multipl Miyelom ve Plazma Hücre Hastalıkları Sempozyumu'na ABD'den katılan 6 profesör arasında yer alan Ahmet Doğan, AA muhabirine, eğitim hayatı ve Türk doktorlarının yurt dışındaki başarısını anlattı.

Ankara Fen Lisesi'nden sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdiğini, aynı üniversitede patoloji uzmanlığına başladığı sırada İngiliz Hükümeti'nden davet aldığını söyleyen Doğan, Londra Üniversitesi'nde doktora yaptığını ve uzun yıllar araştırma çalışmalarını İngiltere'de sürdürdüğünü ifade etti.

ABD'deki ünlü Mayo Clinic'ten aldığı teklif üzerine 2004'te dünyanın en başarılı doktorlarının yer aldığı kadroya katıldığını anlatan Ahmet Doğan, profesör unvanı kazandığını, lenfoma ve amyloidosis hakkındaki çalışmalarını hızlandırdığını belirtti.

Mayo Clinic'teki 9 yıllık laboratuvar çalışmalarında protein tanımlayıcı teknoloji geliştirdiğini ve yöntemin dünyada kısa süre içinde yaygınlaştığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Doğan, şöyle konuştu:

"Kurduğum laboratuvarda geliştirdiğim yöntemi amyloidosis tanısı için kullanmaya başladım. Nadir rastlanan ama öldürücü bu hastalık dokuların arasında protein toplanması şeklinde açıklanabiliyor. Hastalığın tedavisi çok riskli. Geliştirdiğimiz teknoloji bize biriken protein çeşidini açıklıyor. Bu da hastalığın tedavisinde önemli bir gelişme sağlıyor. 'Mass specktrometry based proteomics' adı verilen bu yöntem daha önce teknoloji, fizik ve kimya laboratuvarlarında kullanılıyordu ilk kez tıpta uyguladık."

Ahmet Doğan, geliştirdiği yöntemi kanser tedavilerinde de kullanmak üzere New York'taki bir başka klinikte çalışmaya başladığını dile getirdi.

- "Türkiye tıpta çok gelişti"

Türkiye'nin son yıllarda tıp alanında büyük ilerleme gösterdiğine değinen Prof. Dr. Doğan, "Ben Türkiye'den ayrıldığımda tıp alanında geriydik. Çok sayıda ünlü doktorumuz yoktu. Şimdi Türkiye'yi her ziyaretimde çok sayıda ünlü ve iyi doktorla karşılaşıyorum. ABD'de de görüşmlerimi sürdürüyorum" dedi.

Türk doktorlarının iyi eğitim aldığını ve ABD'de uygulanabilen tüm tedavi yöntemlerini de başarıyla hayata geçirebildiğini anlatan Ahmet Doğan, şöyle konuştu:

"Yurt dışında Türk tıbbına büyük saygı duyuluyor ve bu da saygı da gün geçtikçe artıyor. Tedavi için ABD'ye gelmek isteyenler oluyor ama Türkiye'de tedavi daha uygun ve kaliteli seçenekler söz konusu olabiliyor. ABD ise araştırma çalışmalarını çok destekliyor. Türkiye'nin eksiği de klinik çalışmaların yeteri kadar desteklememesidir. Klinik çalışmalar desteklenirse inanıyorum ki Türk doktorları çok daha başarılı olacak."

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141