• BIST 9693.46
  • Altın 2511.705
  • Dolar 32.57
  • Euro 34.7682
  • Muğla 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Ameliyat olmazsa ‘iflas’ edecek

Ameliyat olmazsa ‘iflas’ edecek
Ağır böbrek reflüsü ve kistik fibrusis hastası üç yaşındaki Selin Su Baş’ın ailesi ameliyat için 15 bin lira arıyor.

Marmaris'te yaşayan ağır böbrek reflüsü ve kistik fibrusis hastası üç yaşındaki Selin Su Baş’ın ailesi ameliyat için 15 bin lira arıyor. Asgari ücretli işçi baba ile ev hanımı annenin tek çocuğu olan Selin Su’nun bir böbreği çalışmıyor, ameliyat edilmezse birçok organı daha ‘iflas’ edecek, işlevini yitirecek.

Anne Hatice Baş’ın anlattıklarına göre, Selin Su, 1 yaşındayken vücudunda kabarıklık ve ateş şikayetiyle Marmaris Hastanesi’ne götürüldü. Ne Marmaris’te ne de daha sonra sevk edildiği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde rahatsızlığına teşhis konulamayınca Selin Su, İzmir’deki Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gönderildi.

Hastane’nin Nefroloji Bölümü’nde yapılan tetkikler sonucu, 1 yaşındaki Selin Su’nun böbrek reflüsü olduğu yani idrarının böbreklerine kaçtığı anlaşıldı.

Küçük Selin’in tedavi için  2 yılda 15’er günden 3 defa hastanede yattığını belirten anne Baş, gelişmelerin bundan sonrasını şu sözlerle anlattı:

“Son kez 6 ay önce gittiğimiz hastanede kızımın sol böbreğinin çalışmaz duruma geldiği sağ böbreğinin ise yüzde 40’ının işlevini sürdürdüğünü tespit ettiler.  Daha da kötüsü kanındaki alyuvarlar azaldığını ‘kistik fibrusis’ adlı hastalığa da yakalandığını, ameliyat edilmesi gerektiğini yoksa böbreğinin yanısıra başka organlarının, akciğerler, pankreas, karaciğer, bağırsaklar, sinüsler ve üreme organlarının da zarar görebileceğini söylediler. Ameliyat edilmez ise 4 yaşındayken ilik nakli yapılmasının zorunlu hale geleceğini belirttiler. Söz konusu ameliyatı da yapamayacaklarını kaydettiler. Tavsiye ve araştırmalar sonucu ameliyatın Ankara’da yapılabileceğini ancak 15 bin lira ödeme yapmamız gerektiğini öğrendik. Şimdiye dek tüm tedavi giderlerini, babasının Sosyal Güvenlik Kurumu sigortası üzerinden karşıladık. Ancak ameliyat parasını bizim ödememiz gerekiyormuş, bu mümkün değil.”

ORGANLARI TEHDİT EDEN HASTALIK

Kistik fibrusis, doğumdan başlayarak birçok organı etkileyen ve fonksiyon bozukluğuna yol açan, yaşam boyu süren kronik bir hastalık. Sıklıkla akciğerler, pankreas, karaciğer, bağırsaklar, sinüsler ve üreme organları etkilenir.  Hastalık nedeniyle karaciğer ve pankreas salgıları da etkilenir ve alınan besinler sindirilemez ve büyüme geriliği yaşanır. Kistik fibrozisli hastaların yaşam süreleri ortalama 30-33 yıldır, bu süre tedavilerin sıklığıyla ve başarısı ile artmaktadır.  (Ender TÜRKKAN)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141