• BIST 9457.24
  • Altın 2496.514
  • Dolar 32.5944
  • Euro 34.7827
  • Muğla 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Aktütün de Korkunç İhmal

Aktütün de Korkunç İhmal
PKK lı teröristlerin Aktütün Karakolu na böylesi bir saldırıda bulunacağı önceden biliniyor muydu?

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün sınır bölüğüne yapılan ve toplam 17 şehit verilmesine yol açan PKK baskınının, birçok istihbarata rağmen engellenemediği ortaya çıkarken, ABD'nin de Türkiye ile istihbarat paylaşımı programını kesintisiz sürdürdüğü açıklandı.

Daha önce Dağlıca'ya yapılan PKK baskınının, günler öncesinden gelen istihbarat bilgisine rağmen engellenememesi, Türkiye'de büyük tartışmalara yol açmış ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde de bu durum çeşitli soruşturmalara konu olmuştu. Dağlıca'nın üzerinden birkaç ay geçmişken, bu kez daha önce de 4 kez basılan ve çok sayıda şehidin verildiği Aktütün sınır bölüğü ve karakolu bir baskın daha yedi. PKK'nın ağır silahlarla yaptığı saldırıda toplam 17 şehit verildi. Saldırıda askeri açıdan çeşitli hataların yapıldığı tartışmaları bir anda alevlenirken, bu tartışmalara gelen istihbaratların yeterince değerlendirilmediği tartışmaları da eklendi.

Çeşitli emniyet ve istihbarat birimlerinin son dönemde Aktütün Karakolu'na yönelik bir PKK saldırısı konusunda raporlar hazırladığı ve uyarı yaptığı bilgisi basına yansırken, TSK ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın ağzından bir zafiyet olmadığını açıkladı.

Kesintisiz devam ediyor

Ancak bu açıklama kamuoyunu tatmin etmedi. Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nın 17 Eylül 2008 tarihinde Şemdinli'deki karakolların PKK tarafından basılacağına dair istihbarat raporunu Jandarma, MİT ve MGK'ya bildirdiği ortaya çıktı. Bu raporlara rağmen saldırının önlenememesi tartışılırken, ABD'nin de Türkiye ile yürüttüğü istihbarat paylaşımı programını kesintisiz devam ettirdiği açıklamaları geldi.

Uygulanan en iyi program

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği basın sözcüsü Kathy Schalow, sorular üzerine Türkiye ile ABD arasındaki istihbarat paylaşımı programının bu alanda bugüne kadar uygulanan en iyi program olduğunu ve kesintisiz devam ettiğini açıkladı. Aktütün baskını özelinde herhangi bir değerlendirme yapmayan Schalow, buna karşın ABD'nin tespit ettiği her hareketi ilgili mekanizma çerçevesinde Türkiye'ye aktardığını bildirdi.

Bu açıklamalar, ABD'li yetkililer açıkça söylemese de Aktütün ya da Şemdinli bölgesindeki hareketliliğe ilişkin de ABD'nin istihbarat gelmiş olabileceği konusunda şüpheler doğurdu. Emniyet İstihbarat'ın MGK, MİT ve Jandarma ile paylaştığı, ABD'nin ise "tespit ettiği her hareketi Türk tarafına bildirdiği" açıklamalarına rağmen Aktütün'de 17 şehidin nasıl verildiği konusunda tatmin edici bir sonuca ulaşılamadı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141