• BIST 9548.09
  • Altın 2493.983
  • Dolar 32.5008
  • Euro 34.5803
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Aydın 27 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Akşener mi? Baykal mı?

Temel IRMAK /Gönül Dostu
Geçtiğimiz hafta CHP Marmaris ilçe başkanlığına teşekküre gelen CHP Muğla Milletvekilleri Akın Üstündağ, Prof. Dr. Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban; 'Referandum bitti. Sonuçlar da, pek değişmeyeceğine göre 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanmalıyız, bu birlikteliğimiz, kucaklaşmamız devam etmelidir' şeklindeki görüşlerini belirtiler. CHP İl Başkanı Mürsel Alban da “Biz seçimi kaybetmedik. “Örgütümüzü bundan sonra dimdik ayakta tutmak zorundayız. Bakın bu süreçte neler oldu? Muğla'ya 6 bakan bir başbakan geldi. Muğla’ya genel başkan Kılıçdaroğlu gelsin mi diye sordular. ‘Gerek yok. Muğla’da herkes genel başkan’ dedim. Seçim çalışmalarında mücadele ruhuyla kazandık biz. İşte 2019’da da tek hedefimiz bu olmalı.”
 
Halk oylamasında Hayır bloğu ulaşabileceği en yüksek seviyeye ulaştı. Hayır bloğunun aldığı yüzde 49.6 küçümsenecek bir rakam değildir. Hayır bloğu Cumhurbaşkanlığı seçiminde 'çatı adayı' olarak bilinen Ekmeleddin İhsanoğlu'na tam olarak destek vermemişti. Bunun hatasını 16 Nisan 2017 referandum seçimlerinde telafi ettiler. 2019 seçimlerinde 'evet'çilerden alacaklarını 2-3'lük oy oranının peşine düştüklerini görmeye başladık. Önümüzdeki günler ne getirir, ne götürür bilemeliyiz. Ama iyi bir çalışma içerisine girecekleri kesin gibi.                                                                                                   
 
EGE BÖLGESİNDE AK PARTİ VE MHP'nin KUÇAKLAŞMASI ZOR...
 
Muğla hayır oyunda 69.20'le birinci olurken, İzmir 68.78 ve Ege Bölgesinde 8 ilden 6'sı 'hayır' oyu verdi. Afyon ve Kütahya'da Ak Parti ve MHP bloğu oy kaybı yaşasa da 'evet' önde çıktı.
 
Ege bölgesinde Ak Parti ve MHP'nin, Anadolu'daki gibi kaynaşması zor görünüyor.  Ak Partili yöneticiler yıllarca, ülkücülerle çatışma içine girdiler. MHP-Ülkücü Bürokratlar sürüldü. MHP'lilere sahip çıkılmadı. 16 Nisan 2017 referandum Ak Parti ve MHP'lilerin kaynaşmasına vesile olabilir mi?..     
 
Ege bölgesinde belediyelerin çoğulluğu CHP'lilerin elinde. CHP'li başkanlar, 'hayır' cephesinde yer alan MHP'lilere sahip çıkar, yanlarına çekerseler, Ege'de durumlar değişebilir.  
 
Güneydoğu'da 'evet'
 
Referandumda tabi ki  Güneydoğu'dan 'evet' oyları gelmiştir. Şimdilerde bazı siyasetçilerin MHP'yi suçlamaları yanlıştır. Eğer sayın Bahçeli 'O bayrak inilecek' demeseydi, Karadeniz ve Anadolu'da 'evet' oyları düşerdi. Halk oylamasından hayır çıkardı. MHP'lileri yıllarca hor gördünüz, şimdi bari susun ki, sizlere güvensizler.  
 
AKŞENER...
 
MHP'den ihraç edilen Meral Akşener'in referandum sürecinde yıldızı iyicene parladı. Parti kurar veya kurmaz. '24 saat siyasette çok uzun bir süredir" diyen rahmetli Demirel'i anmak gerekir.
 
Akşener 'hayır'cıların, CHP'nin ve diğer partilerin desteğiyle, 2019'da Cumhurbaşkanı adaylığında en şanslı siyasetçi olarak ortaya çıkacaktır.                                                                                                              
 
DENİZ DURULACAK MI?
 
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal siyasetle 1960'lı yıllarda, Demokrat Parti iktidarına karşı gelişen öğrenci hareketlerinde ismi ortaya çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi Antalya milletvekili Baykal, referandum sürecinde 'hayır' için toplantılar ve mitingler düzenleyerek çalışma dışında kalmadı.
 
Baykal 2019'da Cumhurbaşkanı adayı olabilir. Ama 'Hayır' cephesinden tam destek alabilir mi? bu tartışılabilir.     
 
ERDOĞAN TEDBİRLERİ ALIRSA!...
 
Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti genel başkanlığına geri dönünce, teşkilatlarda ve belediyelerde gerekli çalışmaları yapacağı konuşulmaya başladı.  
 
Ak Parti teşkilatlarında, eski veya yeni görevlerde bulunanlar, küstürüldüğünden dolayı, 'Evet' için fazla bir çalışmaya girmediler.
 
Sayın Erdoğan, teşkilata küsmüş partilileri tekrar, partinin ana kademesinde yer almalarını sağlamalıdır.
 
Muğla DYP ve ANAP kökenli olmalarına rağmen CHP'ye yakınlaşmıştır. Bu gibi sağ seçmenin neden, sola kaydığını tespit ettirip, seçmenleri tekrar kazanmalıdırlar.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 27 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongresiyle AK Parti'ye genel başkan olarak seçilmesi bekleniyor. Sayın Erdoğan Genel Başkanlığa oturur oturmaz, Ak Partiyi, AKP'lilerden kurtarmalıdır. İnsanlara tepeden bakmayan il ve ilçe teşkilatları yeniden oluşturulmalı. Partili partisiz herkesi kucaklayan yönetimlerin iş başına gelmesi gerekir..
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarıyla il ve ilçe teşkilatlarını ve belediye başkanlarını masaya yatıracağını bekleniyor. Yeniden bir yapılanma içinde olacağı gün gibi görünüyor.
 
'ALLAH'a Emanet Olunuz'   
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141