• BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • Muğla 8 °C
  • İzmir 8 °C
  • Aydın 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C

Ak Parti Meclis Üyeleri Fethiye Körfezini Gündeme Taşıyor

Ak Parti Meclis Üyeleri Fethiye Körfezini Gündeme Taşıyor
Fethiye körfezi kirliliğinin daha kötü boyutlara ulaşmaması amacıyla AK Parti grubu büyük şehir belediyesine ait arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması olayını Büyükşehir gündemine taşıdı.

Meclis toplantısı öncesi AK Parti grubu İl Başkanı Kadem Mete, Milletvekilleri Yelda Erol Gökcan, Mehmet Yavuz Demir’ Yerel Yönetimler Başkanı Ziya Ercan’ın  katılımları ile grup toplantısı gerçekleştiren meclis üyeleri, toplantıda Fethiye Körfezini gündeme taşıma kararı aldılar.

           AK Parti grubu Fethiye Körfezi’nin yanı sıra son günlerde PKK tarafından çıkartılan orman yangınlarını da gündeme taşımak istedi fakat madde   gündeme alınmadan reddedildi.

            İlgili maddelerede şu ifadelere yer verildi.

            “Geçtiğimiz aylarda Ulusal ve yerel basında yer alan Fethiye körfezindeki deniz kirliliği ile ilgili olarak, Muğla’da yaşayan Türk vatandaşları olarak derin üzüntü ve kaygı duyduk ve konunun hassasiyetle incelenmesi ve takip edilmesi gerektiğine inanmaktayız.

            Yaptığımız araştırmalar neticesinde Fethiye körfezinde yaşanan Alg patlamasındaki en büyük etken deniz ortamında insan kaynaklı fosfor ve azot oranının aşırı artışından kaynaklanmaktadır.

            Bu artıştaki en büyük etki Fethiye Atıksu Arıtma tesisinin kapasite yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.

            25.06.2005 tarihinde hizmete alınan Fethiye AtıksuArıtma Tesisinin kapasitesi 22.394 m3 / gün dür. MUSKİ ‘ nin 2018 yılına ait faaliyet raporunda Fethiye arıtma tesisinden deşarj edilen arıtılmış atık su miktarı 12.296.545.m3 / yıl dır , bunun günlük olarak karşılığı ise 33.689.m3 / gün dür. Bu durum arıtma tesisinin  % 50,44 kapasite artışı ile çalışmakta olduğunu gözler önüne sermektedir.

            03.08.2019 tarihli yerel basında yer alan MUSKİ açıklamasında Fethiye arıtma tesisinin 2 kademeli olarak toplamda 22.394 + 25.000 = 47.394 m3 / gün olarak projelendirildiği açıklanmaktadır.Ancak bu güne kadar ancak 22.394.m3 / gün lük 1.Kademe bölümü hizmet vermektedir.25.000.m3 / gün kapasiteli 2.kısım ise betonarme imalatı bitirilmiş olmasına karşın makine ve ekipman montajı tamamlanmadığı için hizmete alınamadığı belirtilmektedir.

            Yapılan bazı açıklamalarda kirliliğin büyük ölçekli olarak tarımsal ilaçlama kaynaklı olduğu söylenmektedir oysa Muğla il tarım müdürlüğünün açıklamalarına göre bu bölgede 39 adet yer üstü ve 31 adet yer altı su kaynağından 25.07.2019 tarihinde numune alınmış olup ,yapılan laboratuar incelemelerinde zirai ilaç kaynaklı bir kirliliğe rastlanılmadığı belirtilmektedir.Yine 09.07.2019 tarihinde akarsulardan alınan numunelerde de zirai ilaç kaynaklı bir kirliliğe rastlanılmadığı belirtilmektedir.

            MUSKİ ve Büyükşehir Belediyesi açıklamalarında Fethiye Atıksu Arıtma tesisinden deşarj edilen suya ilişkin hiçbir olumsuz raporun olmadığı ve cezai işlem yapılmadığı belirtilmektedir. Oysa çevre ve Şehircilik Bakanlığı 01.08.2019 tarih ve 48.00.19.0033 defter sıra nosu ile Muğla Büyükşehir Belediyesine Atıksu Arıtma Tesisindeki olumsuzluklar nedeni ile tutanak tutmuş ve 72.198,00 ₺ cezai yaptırım uygulamıştır.

            Bu gün gelinen noktada acilen atıksu arıtma tesisinin 2. Kademe ihalesi yapılarak kapasite artırımı sağlanmalı, yeterince arıtılmamış suyun  Murt deresi kanalıyla çalış plajına akıtılmasına son verilmeli, Hisarönü , Ovacık kanalizasyon şebekesi rehabilite edilerek atıksuyunun arıtılması sağlanmalı , Şövalye adasında Atıksu Arıtma tesisi ile birlikte çalışan bir kanalizasyon sistemi hizmete alınmalıdır.

            Bunun ışığında yapılan girişimler sonucu Çevre ve şehircilik bakanlığınca 2.etap atıksu arıtma tesisinin proje onay yazısı verilmiş olup.İLBANK Genel Müdürlüğünce Dünya Bankası kredi anlaşmaları kapsamında Fethiye Atıksu Arıtma tesisi merkez kanalizasyon rehabilitasyonu , Hisarönü , Ovacık mahalleleri kanalizasyon ve kolektör hatları yapımı için 13.000.000 € tahsis edilmiş olup MUSKİ tarafından ihale edilmesi beklenmektedir.

            Yine yapılan girişimler sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat varlıkları Genel Müdürlüğünce Fethiye iç körfezi deniz dibi tarama malzemesinin temizlenmesi fizibilite projesi yaptırılmış olup bu alandan 3 yılda yaklaşık 5.800.000.m3 çamur taraması planlanmış ve bunun için 290.000.000.₺ bütçe teklifi yapılması sağlanmıştır.

            CUMHUR Gurubu Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri olarak Ülkemizi , Bölgemizi ve Çevremizi ilgilendiren konulara hiçbir zaman ne siyaseten , ne de At gözlüğüyle bakmayacağımızı , bu ve benzeri olayların daimi takipçisi olacağımızı , yapılacak her olumlu faaliyetin destekçisi , her olumsuzluğunda karşısında olacağımızın bilinmesini dileriz.12.09.2019”

 

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA

 

            Yasadışı PKK Terör örgütü 11.07.2019 – 24.08.2019 Tarihleri arasında İzmir de 6 , Muğlada 4 , Antalya da 3 , Mersin , İstanbul  ve Balıkesir de 2 şer , Edirne , Uşak , Afyonkarahisar , Çanakkale , Bursa , Manisa , Aydın ve Kütahya da 1 yerde olmak üzere toplam 27 yerde yaşanan orman yangınlarını üstlenmiş olduğunu basın yoluyla açıklamıştır. 40 yıla yakın bir zamandır ülkemizde on binlerce yurttaşımızın hayatını kaybetmesine sebep olan bu terör örgütünün bu kez de Ülkemizin akciğerleri olan ormanlarımızı hedef alarak geleceğimizi karartmaya yönelik kirli eylemlerini şiddetle kınıyoruz. Terör eylemlerine ve ülkemiz üzerinde oynanmaya çalışılan oyunlar karşısında Tüm yurttaşlarımızın beraberlik  içerisinde  tek vücut olarak hareket edeceğine inanıyor ve  Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri olarak bu terör eylemini ve PKK terör örgütünü şiddetle kınıyoruz. 12.09.2019

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141