• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Afrodit heykeli kayıp

Afrodit heykeli kayıp
Datça Belediyesi, ilçe yakınlarındaki Knidos Antik Kenti'nde bulunan ve İngiltere'deki ''British Museum'' da sergilenen ''Knidos Aslanı'' ve ''Knidos Demeteri'' heykellerini Türkiye'ye geri getirmek için çalışma başlattı.

Datça Belediyesi, ilçe yakınlarındaki Knidos Antik Kenti'nde bulunan ve İngiltere'deki ''British Museum'' da sergilenen ''Knidos Aslanı'' ve ''Knidos Demeteri'' heykellerini Türkiye'ye geri getirmek için çalışma başlattı.


Datça Belediye Başkanı Erol Karakullukçu, AA muhabirine, British Museum'da sergilenen ''Knidos Aslanı'' ve ''Knidos Demeteri'' heykellerini geri almak istediklerini ve bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuracaklarını belirterek, ''İki heykelin aynı ölçülerdeki mermerden kopyalarını yaptırdık. Amacımız, bu heykellerin Datça'da yapıldığını ve bu eserlerin İngiltere'ye kaçırılarak orada sergilendiği bilgisini insanların hafızasında diri tutmak'' dedi.


Datça'da yapılmış Knidos Aslanı, Knidos Demeteri ve Knidos Afroditi adıyla bilinen üç heykel olduğunun bilindiğini, Afrodit heykelinin halen kayıp olduğunu Knidos Aslanı ve Knidos Demeteri heykellerinin ise İngiltere'ye kaçırıldığını hatırlatan Karakullukçu, ''Uğraşırsak heykelleri geri alabiliriz. Bununla ilgili sivil toplum örgütlerinin bir çalışması var. Bu çalışmalara belediye olarak destek veriyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının başlattığı imza kampanyası tamamlandığı zaman Kültür ve Turizm Bakanlığına resmi olarak müracaat edeceğiz.'' diye konuştu.

-HEYKELLERİN TARİHÇESİ-

Profesyonel Turist Rehberi ve Datça Belediyesi Kültür Birimi Görevlisi Osman Akın, kopyaları Datça Kent Parkı'na dikilen heykellerin orijinalleri hakkında şunları söyledi:


''8 ton ağırlığında olduğu belirlenen aslan heykelin tarihçesi MÖ 2 bin yılına kadar dayanıyor. Amiral Conon (Kimmeryalı Conan) yönetiminde büyük bir deniz savaşını kazanan Knidoslular, zaferin anısına bu heykeli yaptırıyorlar. Heykel şehrin yaklaşık bir buçuk kilometre doğusundaki bir tepeye dikiliyor. Heykelin özelliği, açıktan geçen bütün gemilerin görebileceği şekilde tasarlanmış olması. Yüzündeki ifade, göz çukurları ve aslanın duruşu gibi özellikler güneş ışıklarının açısına göre uzaktan bakıldığında daha güzel bir anlam kazanıyor.


Heykel, 1855 yılında İngiliz Subay-Arkeolog Sir Charles Newton tarafından bir savaş gemisine yüklenerek götürülüyor. Tarihi kaynaklara göre, heykelin kaçırılması diye bir durum tam olarak söz konusu değil. Çünkü maalesef zamanında saraydan alınmış olunan özel bir izinle ve yöre halkının da işçi olarak çalıştırılmasıyla iki buçuk ay gibi bir sürede taşınarak gemiye yüklenebiliyor. Üzerindeki kırıklar da bu yükleme sırasında oluşuyor.''
''Bizde bu taşlardan çok var'' mantığıyla heykelin götürülmesi için zamanında yazıyla onay verildiğini ileri süren Akın, aslan heykeli gibi Knidos'tan götürülmüş çok eser olduğuna dikkati çekti.


Knidos'tan götürülen en önemli parçanın aslan heykeli olduğunu ifade eden Akın, heykelin British Museum gibi çok önemli bir müzenin girişinde ziyaretçilerin karşısına çıkan ilk tarihi eser olmasının bunun bir kanıtı olduğunu vurguladı.


Aslan heykeli gibi Knidos'tan İngiltere'ye götürülmüş olan Demeter heykelinin de değerli olduğunu belirten Akın, ''Bu heykeller bu coğrafyaya aittir. Binlerce yıl önce burada yaşayan insanların isteği ve emeğiyle yapılmış eserlerdir. Buraya ait olan heykellerin geri gelmesi gerekir'' dedi.

-AFRODİT HEYKELİ KAYIP-

Tarihi kaynaklarda Knidos'ta bir Afrodit heykelinin varlığından bahsedildiğini kaydeden Akın, bugüne kadar binlerce Afrodit heykeli yapıldığını ancak Knidos'un yetiştirdiği çok değerli heykeltıraş Praksiteles tarafından yapılan ''Çıplak Afrodit'' heykelinin o döneme kadar yapılmış en değerlisi olduğunu kaydetti.


Akın, kayıp Afrodit heykeliyle ilgili olarak tarihi kaynaklarda şu bilgilerin yer aldığını söyledi:


''İlk defa bereket tanrıçası olan Afrodit'in çıplak heykeli yapılıyor. Şehrin zenginleşmesine yardımcı olduğuna inanılıyor. Bunun üzerine şehrin tepesindeki bir noktaya Afrodit tapınağı yapılıyor. Bu heykel de tapınağın ortasına dikiliyor ve kutsal bir mekan haline dönüştürülüyor. Depremlerin ardından kentin terk edilmesiyle heykel kayboluyor. Bazı tarihçilere göre bu heykel yerinden alınarak Roma Dönemi'nde İstanbul'a götürülüyor ve çıkan bir yangında yok oluyor. Bazı tarihçiler ise heykelin hala Knidos içerisinde olduğunu söylüyor.


1960'lı yıllardaki kazılarda heykele ait olduğuna inanılan bir elin bulduğu söylendi. Ancak, bu parçanın da şu an nerede olduğu bilinmiyor.''

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • BAŞKAN OKTAY'DAN İTFAİYEYE ZİYARET28 Eylül 2022 Çarşamba 13:43
  • Başkan Gürün Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’ni İnceledi27 Eylül 2022 Salı 15:13
  • ÇOCUK PARKINA ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ27 Eylül 2022 Salı 14:55
  • HALK MASASI VATANDAŞLA BELEDİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDU27 Eylül 2022 Salı 14:48
  • Büyükşehir’le Bisiklet Yol Ağı Genişliyor18 Ağustos 2022 Perşembe 12:47
  • Büyükşehirden Fidan ve Tohum Desteği18 Ağustos 2022 Perşembe 12:40
  • Fethiye Belediyesi Deprem Tatbikatı Yaptı18 Ağustos 2022 Perşembe 12:33
  • BAŞKANLA PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU18 Ağustos 2022 Perşembe 12:30
  • ZABITALAR DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRMIYOR18 Ağustos 2022 Perşembe 12:27
  • MARMARİS’TE YÜZLER GÜLÜYOR06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141