• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Muğla 18 °C
  • İzmir 20 °C
  • Aydın 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Acil servislerde bayram tedbirleri

Acil servislerde bayram tedbirleri
Prof. Dr. Özkan: "Kurban keserken yaşanan yaralanmalar nedeniyle acil servislerimize başvurular her bayramda yükseliyor. Acil servislerde tedavi tedbirlerini artırdık ve ekiplerimizi uyardık"- "Yaralanmaları engellemek amacıyla önerimiz, belediyelerin bel

EFSUN YILMAZ - Kamu Hastaneleri Birliği İzmir İli Güney Bölgesi Sekreteri Prof. Dr. Behzat Özkan, kurban keserken yaşanan yaralanmalar nedeniyle sağlık kuruluşlarının acil servislerine her yıl başvuruların yükseldiğini, bu nedenle hastanelerdeki tedbirleri artırdıklarını açıkladı.

Prof. Dr. Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşliklerin pekiştiği bayram günlerinin insanlar için mutluluk anlamına geldiğini, ancak yaralanmalar ve sağlıksız beslenme nedeniyle bayram sevincinin hastanelerin acil servislerinde son bulabildiğini belirtti.

Kurban kesmek isteyen vatandaşların zaman zaman istenmeyen sonuçlarla karşılaştığını ifade eden Özkan, "Hayvanların kontrolden çıkması ya da delici, kesici aletlerle özellikle el ve kol bölgesinde travma oluşuyor. Bu durum, kurban kesen kişinin tecrübesizliğinden kaynaklanıyor. Her yıl bayramlarda yaralanmalar ve hastanelere başvurular yükseliyor" dedi.

Acil servislerde hekimlerin 24 saat nöbet tuttuğunu hatırlatan Özkan, vakaların aciliyetini ve artışını göz önünde bulundurarak ekipleri uyardıklarını söyledi.

Kamu Hastaneleri Birliği İzmir İli Güney Bölgesi Sekreterliği'ne 14 sağlık kurumunun bağlı olduğunu ve bu kurumlarda bayram süresince denetim yapacaklarını da anlatan Behzat Özkan, yaralanmak istemeyen vatandaşların da kurban kesimini belediyelerin belirlediği alanlarda uzman kişilere bırakması gerektiğine dikkati çekti.

- Sadece yaralanmalar değil, mide sorunlarına da dikkat

Behzat Özkan, kurban bayramlarında hastanelere sadece yaralanmalar nedeniyle başvuruların artmadığını, mide sorunlarının da sıklıkla yaşandığını söyledi.

Bayramlarda karbonhidrat ve protein tüketiminin yükseldiğini kaydeden Özkan, şöyle devam etti:

"Beslenmede dengeyi korumak büyük önem taşıyor. Normal insan beslenmesinin oranlamasını yaparsak gıdalarımızın yüzde 50-60'ını pirinç, nişasta, makarna gibi kompleks karbonhidratlar oluşturmalı. Bayramda çok tüketilen basit şekeri biz önermiyoruz. Baklava gibi tatlılar çok düşük oranlarda olmalı çünkü insülini hızlandırıyor ve enerjinin hızlıca depo edilmesine neden oluyor. Aslında hiç önermemize karşın bayramlarda günlük 1 porsiyon tatlı tüketilebilir."

Böbrek hastası olmayan bir insanın günlük beslenme programının yüzde 15-20'sinin ise proteinden oluşması gerektiğine işaret eden Özkan, özellikle büyüme çağındaki çocukların günlük 1 porsiyon da kurban eti yiyebileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Behzat Özkan, dengeli beslenmenin geri kalanını ise yağların oluşturduğuna değindi ve dengeli beslenmeyen insanların çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Nevbahar Kabaklı

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141