• BIST 9539.34
  • Altın 2487.648
  • Dolar 32.4913
  • Euro 34.75
  • Muğla 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C

ABD'den diyalog çağrısı

ABDden diyalog çağrısı
Beyaz Saray Sözcüsü Carney, "Tüm tarafları diyaloğa katılmaya, Mısırlı yetkilileri de tüm partileri sürece dahil etmesi gerektiğini anlamaya çağırıyoruz” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Mısır'da 6 ay sonra seçime gidileceğine yönelik planı "olumlu bir sinyal" olarak nitelendirerek, "Tüm tarafları diyaloğa katılmaya, Mısırlı yetkilileri de tüm partileri sürece dahil etmesi gerektiğini anlamaya çağırıyoruz” dedi. 

Carney, günlük basın toplantısında, Başkan Barack Obama’nın ulusal güvenlik ekibi ile Mısır konusunda düzenli olarak bir araya geldiğini kaydetti.

Mısır’daki gelişmelerin nasıl adlandırılacağı konusunda henüz bir karar vermediklerini hatırlatan Carney, bu durumun Mısır’a yönelik 1,5 milyar dolarlık yardımların ötesinde bir konu olduğunu, ABD ile Mısır arasındaki on yıllara uzanan ortaklıkla alakalı olduğunu dile getirdi. Carney, Mısır’a yardım programının hızlı biçimde değiştirilmesinin ABD’nin çıkarına olmadığını da tekrarladı.

Carney, “Demokratik sürece ve hem parlamento hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik ilerlemeye dönük potansiyel plan konusunda, geçiş dönemi hükümeti tarafından yapılan açıklamayı ihtiyatlı şekilde teşvik ediyoruz. Bunun iyi bir şey olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Ön hazırlık planının anayasal düzenlemeler konusunda referendumu içerdiğini anladıklarını bildiren Carney, bu durumu “olumlu bir sinyal” olarak değerlendirdi.

-"Sürece katılmayı reddetmeyin"...-

Tüm tarafları, bu sürece katılmayı reddetmeye değil, süreç hakkında diyalog halinde olmaya çağıran Carney, bu krizin çözülmesi için en iyi yolun, kapsayıcı ve herkesin katılımını içeren bir süreçten geçtiğini kaydetti.

Carney, Mısır’da seçimler için 6 ay gibi bir takvimin belirlenmesiyle ilgili olarak da bu takvimin uygulanması için yapılması gereken çok şey bulunduğunu belirterek, bunun evrilen bir süreç olmasını ümit ettiklerini söyledi. Bu tür bir değişimin başarısının odağını, Mısır’daki tüm tarafların katılımını ve kapsayıcılığını içermesinin oluşturacağını ifade eden Carney, “Bu nedenle tüm tarafları diyaloğa katılmaya, Mısırlı yetkilileri de tüm partileri sürece dahil etmesi gerektiğini anlamaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Carney, bir gazetecinin “Beyaz Saray’ın sürece katılım çağrısına rağmen, Müslüman Kardeşler’in mantıklı olarak geçmişte sürece katıldıklarını ama ardından süreçten tamamen çıkarıldıklarını söyleyebileceklerini” belirtmesi üzerine, şunları söyledi:

“Bu, durumun inanılmaz karışıklığı ve zorluğuna işaret ediyor. Bu nedenle Başkan Obama, Mısır ordusunun Cumhurbaşkanı Mursi’nin iktidardan uzaklaştırılmasına yönelik derin kaygılarını dile getirdi. Odaklanmamız gereken, buradan sonra nereye gideceğimiz, demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete nasıl döneceğimiz. Bunu yapmanın en iyi yolu ve demokratik yollarla seçilmiş hükümete dönmenin bir varış noktası değil, Mısır’da ve Mısır toplumunda demokrasinin yerleştiği bir sürecin başlangıcı olduğunu sağlamanın en iyi yolu, bu sürece Mısır toplumunun tüm öğelerinin katılımından emin olunması.”

Bunun alternatifinin ise “devam eden kriz ve devam eden siyasi polarizasyon” olduğunu anlatan Carney, şunları kaydetti:

“Konu, hangi bireyin veya bireylerin Mısır’ın geleceğine öncülük edeceğine gelince, bu demokratik süreçte Mısır halkının karar vereceği bir şey.

Mısır’da ne olduğuna gelince, milyonlarca Mısırlının Cumhurbaşkanı Mursi’nin demokratik olmayan yönetimi altında aşırı derecede mutsuz olduğunu not etmek önemli. Obama’nın söylediği Mısır ve dünyanın başka yerlerine de uygulanabilecek bir şey: Demokrasi yalnızca seçimler değildir. Başarılı, özgür ve adil bir seçim sonucu demokrasi için varış noktası değildir.”

Carney, Mısır’da halka ateş açılması sonucu 50’nin üzerinde kişinin ölmesine yönelik soru üzerine, tüm şiddet eylemlerini kınadıklarını ve bundan derin rahatsızlık duyduklarını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141