• BIST 9693.46
  • Altın 2511.683
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7761
  • Muğla 16 °C
  • İzmir 21 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

74 sayfalık "devlet sırrı"

74 sayfalık devlet sırrı
Dink suikastı davasında hakime 90 sayfalık istihbarat raporunun üzerine önemli bir not düştüler. Hakim dosyayı sessizce kaldırdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, 'Büyük abi' Tuncel'le ilgili 90 sayfalık 'istihbarat raporu'nu mahkemeye gönderirken, şu notu ekledi: “Hayati önemdedir, deşifre olursa istenmeyen sonuçlar doğabilir.”

Bunun üzerine yetkili hakim, duruşma öncesi 16 sayfayı dosyaya koyup, 74 sayfayı geri gönderdi. Dink Ailesi'nin avukatı Fethiye Çetin, bu uygulamayı eleştirdi: “Alçakça cinayet işleyenler korunmamalı. Belgeler bize de verilsin” dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili 8'u tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın dünkü duruşmasında, bu kez de Yasin Hayal'in avukatı olan ve Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınıp serbest bırakılan Fuat Turgut saçmaladı. Turgut'un Dink cinayetinin arkasında sarıklı kardinallerin olduğunu, bunların Agos Gazetesi'nin başına geçtiğini” söylediği sırada, müdahil avukatlarınca “Ne biçim konuşuyorsunuz?” şeklinde tepki gösterildi. Bunun üzerine heyet başkanı, avukat Turgut'u uyardı.

Büyük hafıza kaybı!

Mc Donald's bombacısı ve suikastın azmettiricisi Yasin Hayal'in abisi ise ilk kez tanık olarak dinlendi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 7. duruşmada müdahil avukatların sorularını yanıtlayan Hayal, “Cinayetin işlendiği tarihte neredeydiniz'sorusuna dalga geçer gibi cevaplar verdi. Osman Hayal önce ” O tarihte Trabzon'da mıydım, İstanbul'da mıydım bilmiyorum. Ben İstanbul'daymışım, telefon sinyalleri öyle söylemiş “ dedi.

Samast'ı tanımam

Israrlı sorular üzerine o tarihte İstanbul'da olduğunu kabul eden Hayal, kardeşi Yasin Hayal'in gözaltına alındığı gün Trabzon'a döndüğünü söyledi. Avukatların Trabzon'a nasıl gittiğini sorması üzerine de, 'Uçakla mı otobüsle mi gittim hatırlamıyorum” diye yanıt verdi. Avukatların gizli tanığın onu olay günü Osmanbey'de görmesiyle ilgili kendisine yönelttikleri soruya da İstanbul Emniyeti'nde gözaltında olduğunu sırada gazete okuduğunu, gazetede kendiyle ilgili haberleri gördüğü yanıtını verdi. Hayal olayın olduğu hafta akrabalarının Ümraniye'deki bir inşaatında kahyalık yaptığını ve bir hafta boyunca da inşaattan ayrılmadığını söyledi. Trabzon'dan ayrılalı uzun zaman olduğunu, Ogün Samast ve Erhan Tuncel'i de tanımadığını da iddia etti.

İstihbaratçı da unutmuş!

Duruşmanın ikinci bölümünde tanık olarak dinlenen dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ercan Demir de hafıza sorunu yaşadı! Olaydan sonra Erhan Tuncel'le, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 14 saat boyunca sohbet ettiğini ama hiçbir şey hatırlamadığını söyledi. Dink'in avukatlarının görüşmenin içeriğiyle ilgili ısrarlı sorularına rağmen Demir, “Üzerinden çok zaman geçti, hatırlamıyorum, bilmiyorum” gibi yanıtlar verdi.

90 sayfa talebi

Hrant Dink'in avukatları mahkemeye geçen celse gelen ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek imzası taşıyan belgelerin sadece 16 sayfasının dosyaya konulmasına itiraz etti. Belgelerle birlikte gelen üst yazıda, ” Bu belgelerin hepsinin kamuoyuna açıklanması sakıncalar doğurabilir ve ilgili kişilerle ilgili hayati tehlike yaratabilir “ denildiği için gönderilen 90 sayfanın sadece 16 sayfasını görebildiklerini söyleyen Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, ” Ortada ciddi bir cinayet vardır. Ve cinayeti işlediği iddia edilenlerin hayati tehlikesi olabileceği düşünülerek belgelerin bizden gizlenmesi doğru değildir “ dedi.

Ogün Samast bunalıma girdi

Davanın bir numaralı sanığı Ogün Samast ise bunalıma girdiği için mahkemeye getirilmedi. Samast dün, Kocaeli'deki Kandıra F Tipi Cezaevi'nden Kocaeli Devlet Hastanesi'nin Psikiyatri Servisi'nde muayeneden geçirildi. Samast'ın Psikiyatri servisinde yaklaşık yarım saat kaldığı ve kontrolden geçirildikten sonra bazı ilaçlar verildiği
öğrenildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141