• BIST 9791.27
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Aydın 22 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

2300 yıllık tapınak bulundu

2300 yıllık tapınak bulundu
Gümüşlük'de, Bakanlar Kurulu Kararı ile üç yıl önce başlatılan 3500 yıllık Antik Myndos Kentini Gün Işığına Çıkarma ve Kurtarma Kazıları sırasında tarihi Tavşan adasında yapılan arkeolojik kazılar sırasında 2300 yıllık tapınak kalıntılarına rastlandığı be

Gümüşlük'de, Bakanlar Kurulu Kararı ile üç yıl önce başlatılan 3500 yıllık Antik Myndos Kentini Gün Işığına Çıkarma ve Kurtarma Kazıları sırasında tarihi Tavşan adasında yapılan arkeolojik kazılar sırasında 2300 yıllık tapınak kalıntılarına rastlandığı belirtildi. Bölgede üç yıldır kazı çalışmalarını sürdüren Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Şahin zemin etüdü çalışmaları sırasında tapınak kalıntılarına rastladıklarını belirterek “M.Ö. 3. yüzyıla ait kalıntıların tapınağa ait olduğunu tahmin ediyoruz. Tapınağın antik Myndos kentine ait olduğu kesinleşti, daha detaylı bilgileri kazılar ilerledikçe elde edeceğiz, ancak bölgenin tarihine önemli ölçüde ışık tutacak kazılar antik kent hakkında da bilgi verecek” dedi.
Gümüşlük'de antik Myndos Kenti'ni gün ışığına çıkarma projesi kapsamında üç yıl önce başlayan kazı çalışmaları sırasında beldeye 200 metre uzaklıkta bulunan ve yürüyerek geçilebilen tarihi Tavşan adasında yapılan arkeolojik zemin etüd çalışmaları sırasında tapınak kalıntılarına rastlandığı belirtildi. Kazı

Başkanı Mustafa Şahin yapılan toprak zemini ve yüzey araştırmalarında tapınağa ait 2 teras ve 3 mimari yapı bulunduğunu tespit ettiklerini belirterek “Tespit ettiğimiz eserlerin büyük bölümünde mermer kullanılmış. 20 metre genişliğinde 35 metre uzunluğundaki tapınağa ait olan kalıntılar, Kral yolundan yürüyerek geçilen adadaki önemli bir tapınağa ait olduğunu ortaya koyuyor dedi.
Bölgenin İ.Ö. 2. yüzyılda Protestan hanedanlığının en önemli merkezlerinden biri olarak bilindiğini ve bu açıdan da büyük önem taşıdığını belirten kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin “Kazılarda ilginç ve geçmişe ışık tutan tarih ile karşılaştık. Binlerce yıllık medeniyet ve kültürün gün ışığına çıkartılması için başlatılan çalışmaların aralıksız sürmesi halinde yüzde doksan toprak ve su altında bulunan antik kentin gün ışığına çıkartılması son yılların en büyük ve en önemli arkeolojik çalışması olur. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, arazilerinde arkeolojik çalışma yapılmasına izin veren ve gönüllü katkıda bulunan bölge halkı ile Bodrumlu belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin verdikleri müthiş destek ile çalışmalar beklenenden çok daha hızlı gelişecek. Gümüşlük ve Bodrum çok kısa zamanda dünyada kültür turizminin başkenti olacak, binlerce turist bölgeye akın edecek. Antik Myndos kenti sadece kültür turizmine değil, Türkiye'den ve Avrupa'nın çeşitli üniversitelerinden gelecek bilim adamları, arkeoloji öğrencileri ve bilimsel çalışmalara da ev sahipliği yapacak” dedi.

Kazı çalışmalarına başından beri destek verdiklerini ve her yıl Tavşan Adası'nı yaklaşık üç yüz bin turistin ziyaret ettiğini belirten Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Ülküm ise “Gümüşlük koyunda deniz, karada ve ada üzerinden adeta tarih fışkırıyor, Bu nedenle kazı çalışmalarını bakanlığın verdiği bütçe ile yürütmekte güçlük çekiyoruz. Belediye olarak destek veriyoruz ancak iyi bir sponsor bulunursa ortaya çıkarılacak ve halen yüzde sekseni toprak ve su altında kalan antik Myndos kentini yani beldemizi dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirir” dedi. Ülküm 1. Derece arkeolojik sit alanı olan adada tapınağın ve kalıntılarının gün ışığına çıkarılması ile bölgeye olan kültür turizmi ilgisinin büyük oranda artacağına dikkat çekti.

Ülküm, yaklaşık 20-30 yıl sürecek Türkiye'nin en büyük kültür projesine uluslar arası destek sağlamak amacıyla Gümüşlük Sanatçılar Platformu, tarafından hazırlanan “Antik Myndos Kültür ve Sanat Merkezi- Avrupa Sanat Projesi”nin ana hatlarını rapor halinde Fransa'da yaşayan Türk Ressam Mustafa Altıntaş tarafından Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'ne altı ay önce ilettik. Gümüşlük'ün toprak altında kalan kültür hazinelerinin bir an önce gün ışığına çıkarılması için her türlü maddi desteği verirken, antik Halikarnassos'un (Bodrum'un)beton altında kalan tarihi eserleri gibi toprağa gömülü kalmasını istemiyoruz. “ dedi.

MYNDOS KENTİNİN TARİHÇESİ
Yunan Coğrafyacısı Strabon'a göre M.Ö. 640 yıllarında Antik Halikarnassos ve Bargylia kentleri arasında uzanan bugünkü Bodrum yarımadasının batısında Anadolu' nun en eski medeniyetlerinden olan Leleg'lerin kurduğu yedi önemli büyük şehirden biridir. (Diğer önemli şehirler, Madnasa, Side, Uranium, Pedasa, Telmissus ve Termera) Ören yerlerinde ele geçen bulgulara göre bölgede 2500-3000 yıllık geçmişe ait izlere rastlanmıştır.
Halikarnas Kralı Mausolos'un kurmuş olduğu Myndos kentinin kalıntıları geçen yüzyıllardaki büyük depremlerin sonucunda kısmen su altında kısmen de toprak altında kalmıştır. Bu nedenle Myndos Kenti “Batık Şehir” olarak da anılır. Koyun girişindeki Tavşan Adası'na Batık Şehrin taşları üzerinden yürüyerek geçmek beldeye gelen her turistin tutkusu haline gelmiştir.
M.Ö. 5. yüzyılda Attika- Delos deniz Birliği'ne üye olan kentten günümüze kadar gelen kalıntıları arasında Gümüşlük limanındaki antik liman kalıntıları ve yine liman içerisinde bulunan bir yönetim binası bulunmaktadır. Bunlar su altındaki kalıntılardır. Makedonya Kralı Büyük İskender'de M.Ö. 334'te Myndos kapılarına dayanmış kanlı çarpışmalardan sonra burada bulunan Pers'lerin egemenliğine son vermiştir. Ege ve Akdenizin kesişme noktasında büyük bir ticari liman kenti olan Myndos M.Ö. 131'de Pergamon Kralı asi Aristonikos'un eline geçen kentte ilk kez ticari amaçla sikke basımı yapılmıştır. Sezar' ı öldüren komutanlarından biri olan Cassius M.Ö. 43' te Romalı General Marcus Antonius'la yaptığı savaş için ordularını bu limanda hazırlamıştır. Kent M.Ö.10'lu yıllarda Rodosluların eline geçmiştir. Batı Anadolu'nun en güzel koylarından birinde kurulan Myndos kenti daha sonra Halikarnassosluların egemenliğine girmiştir. Çevresini iki metre yüksekliğinde kalın taşlarla örülü 3,5 km. uzunluğunda surlarla çevrilmiştir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • BAŞKAN OKTAY'DAN İTFAİYEYE ZİYARET28 Eylül 2022 Çarşamba 13:43
  • Başkan Gürün Tıbbi Bitkiler Koleksiyon Bahçesi’ni İnceledi27 Eylül 2022 Salı 15:13
  • ÇOCUK PARKINA ÇİRKİN SALDIRIYA TEPKİ27 Eylül 2022 Salı 14:55
  • HALK MASASI VATANDAŞLA BELEDİYE ARASINDA KÖPRÜ OLDU27 Eylül 2022 Salı 14:48
  • Büyükşehir’le Bisiklet Yol Ağı Genişliyor18 Ağustos 2022 Perşembe 12:47
  • Büyükşehirden Fidan ve Tohum Desteği18 Ağustos 2022 Perşembe 12:40
  • Fethiye Belediyesi Deprem Tatbikatı Yaptı18 Ağustos 2022 Perşembe 12:33
  • BAŞKANLA PERSONEL ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞTU18 Ağustos 2022 Perşembe 12:30
  • ZABITALAR DİLENCİLERE GÖZ AÇTIRMIYOR18 Ağustos 2022 Perşembe 12:27
  • MARMARİS’TE YÜZLER GÜLÜYOR06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:54
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0252 412 2141