• BIST 9645.02
  • Altın 2411.621
  • Dolar 32.5808
  • Euro 34.7866
  • Muğla 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Aydın 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü
Prof. Dr. Akçiçek: "Yaşlıların yüzde 37-40'ı günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde beslenememektedir

Ege Geriatri Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, yaşlıların yüzde 37-40'ının enerji ihtiyacını karşılayacak düzeyde beslenemediğini söyledi.

Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla tiyatro sanatçısı Volkan Severcan'ın "Nasıl Geçti Habersiz" isimli fotoğraf sergisi açıldı.

Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, açılışta yaptığı konuşmada, tıbbi ya da sosyal kökenli olsa da yetersiz beslenmenin nedenlerinin çoğunlukla yaşlılıkta geliştiğini belirtti.

Yaşlıların yüzde 37-40'ının günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde beslenemediğini dile getiren Akçiçek, 3 yaşlıdan 2'sinin günlük beslenmede 1 öğün atladığını söyledi.

Her yaş grubunda yetersiz beslenmeye rastlayabildiklerini ifade eden Akçiçek, şöyle konuştu:

"Bu durum, özellikle yaşlı ve çocuklarda büyük tehlike oluşturuyor. Aynı zamanda insanların yaşam kalitesini ve hayatta kalma oranlarını da tehdit ediyor. Malnütrisyon, hastalıkların enfeksiyon kapma risklerini arttırırken, hastalıkların daha geç tedavi edilmesine sebep oluyor ve ülkelerin sağlık harcamalarının artamsında da önemli rol oynuyor."

Yaşlıların beslenme durumunun periyodik olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Akçiçek, hastalıkların zamanında teşhis edilememesi ve müdahalenin gecikmesi ile toplumun yaşam kalitesinin düştüğünü kaydetti.

Hastaların bakıma muhtaç hale gelmesiyle ailelerin sosyal ve ekonomik koşullarının zorlaştığını söyleyen Fehmi Akçiçek, "Hekimlerin hastaneye başvuran kişilerde beslenme durumunu değerlendirmesi, diyette değişiklik yapılması ve destekleyici hazır beslenme ürünlerinin kullanılmasıyla soruna çare bulunabilir" diye konuştu.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da yerel yönetimler olarak daha sağlıklı yaşam kurmaya çalıştıklarını, beslenmenin de sağlıklı yaşam için bir yol olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Darülaceze tarafından oluşturulan sergiyi destekleyen beslenme ürünü şirketi Abbot Nütrisyon yetkilileri tarafından sağlıklı yaşama katkıları nedeniyle Fehmi Akçiçek ve Hakan Tartan'a yeşil elma ödülü sunuldu.

Serginin 10 gün süreyle ziyarete açık kalacağı bildirildi.

Muhabir: Efsun Yılmaz
Yayınlayan: Mehmet Yılmaz Güldaş

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0252 412 2141